Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Οι σωστές απαντήσεις του διαγωνισμού «Βρες τα λάθη της ανακύκλωσης»

Οι σωστές απαντήσεις του διαγωνισμού «Βρες τα λάθη της ανακύκλωσης»

Ο σύντομος διαγωνισμός της Καλύτερης Ζωής για την ανακύκλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Συνολικά, συμμετείχαν στο διαγωνισμό 773 πολίτες και φίλοι της Καλύτερης Ζωής! Τι ψάρια έπιασαν όμως οι συμμετέχοντες;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Παρότι οι ερωτήσεις φαίνονταν προσιτές δεν έλειψαν τα λάθη. Συνολικά μόλις 255 απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, ενώ 518 έκαναν τουλάχιστον ένα λάθος. Φαίνεται δηλαδή ότι τα λάθη ανακύκλωσης είναι ευρέως διαδεδομένα.

Δείτε πιο κάτω τις σωστές απαντήσεις κι έναν χρήσιμο οδηγό ώστε από εδώ και πέρα να γίνεται σωστά η ανακύκλωση!

 

Ερώτηση 1.

1. Τι βλέπετε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης, που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί;

- Χαρτί κουζίνας

- Καλώδια

- Μπαταρίες

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 1

Η σωστή απάντηση είναι τα καλώδια. Είχαμε 258 σωστές και 515 λάθος απαντήσεις.

Τα καλώδια πρέπει να κατευθύνονται στην ανακύκλωση ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών και όχι στον μπλε κάδο ανακύκλωσης. Δείτε εδώ που πρέπει να πηγαίνετε για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Ερώτηση 2.

2. Ποιο λάθος ανακύκλωσης βλέπετε στη φωτογραφία;

- Πεταμένα φαγητά

- Πεταμένα παιχνίδια

- Κλειστές σακούλες

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 2

Σωστή απάντηση είναι οι κλειστές σακούλες. Είχαμε 428 σωστές και 334 λάθος απαντήσεις.

Όταν φτάνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης το σωστό είναι να αδειάζουμε το περιεχόμενο από τη σακούλα και να μην την πετάμε κλειστή μέσα στον κάδο καθώς έτσι δυσκολεύουμε το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων.

 

Ερώτηση 3.

3. Ποιο λάθος ανακύκλωσης βλέπετε στη φωτογραφία;

- Πεταμένα ρούχα

- Πεταμένα οικοδομικά υλικά

- Ηλεκτρικές συσκευές

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 3

Εδώ η σωστή απάντηση είναι τα πεταμένα ρούχα. Είχαμε 415 σωστές και 333 λάθος απαντήσεις.

Τα ρούχα δεν πρέπει να τοποθετούνται στον μπλε κάδο ανακύκλωσης. Αυτό που πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα είναι η επαναχρησιμοποίηση. Είτε δηλαδή να τα επιδιορθώνουμε, είτε να τα χαρίζουμε ή/και να τα ανταλλάσσουμε με άλλους. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις, ενορίες, φιλανθρωπικά σωματεία, ξενώνες αστέγων, ανταλλακτικά παζάρια που μπορείτε να απευθυνθείτε. Ψάξτε στην Οργάνωση 2.0 για να βρείτε τέτοιου είδους σχήματα.

Πέρα από αυτό όμως, δειλά δειλά ξεκίνησε και στη χώρα μας η ανακύκλωση παλιών φθαρμένων ρούχων. Η οργάνωση GreenCollect τρέχει ένα τέτοιο σύστημα ανακύκλωσης ρούχων. Υπάρχουν επίσης διάφορα καταστήματα ρούχων, που δέχονται πίσω παλιά ρούχα.

Βασικό μέλημα βέβαια, πρέπει να είναι πάντα η επαναχρησιμοποίηση!    

 

Ερώτηση 4.

4. Ποιο λάθος ανακύκλωσης φαίνεται στη φωτογραφία;

- Πεταμένα ξύλα

- Κολλημένες αφίσες πάνω στο κάδο

- Πεταμένα χόρτα

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 4

Σωστή απάντηση είναι βέβαια τα πεταμένα ξύλα. Για την ακρίβεια αυτό που βλέπετε είναι μια παλέτα, που σίγουρα δεν πρέπει να μπαίνει σε μπλε κάδους. Είχαμε 562 σωστές και 178 λάθος απαντήσεις.

Αυτό που ίσως πολύ δεν γνωρίζουν είναι ότι τα ξύλα δεν μπαίνουν σε μπλε κάδους, αλλά ανακυκλώνονται. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με εξειδικευμένες επιχειρήσεις ανακύκλωσης ξύλου, που θα παραλάβουν από τα ξύλα με σκοπό την ανακύκλωση. Η  Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει δημιουργήσει μια λίστα τέτοια εταιριών.

Επίσης, να έχετε υπόψη ότι τα κλαδιά, υπολείμματα ξύλου από τον κήπο, άχυρο και πριονίδια  είναι καλύτερο να οδηγούνται για κομποστοποίηση. Δείτε πως και τι να κομποστοποιείται!

 

Ερώτηση 5.

5. Ποιο λάθος ανακύκλωσης φαίνεται στη φωτογραφία;

- Πεταμένα υφάσματα

- Πεταμένα έπιπλα

- Πεταμένα καλαμάκια

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 5

Σωστή απάντηση είναι τα καλαμάκια. Είχαμε 421 σωστές και 304 λάθος απαντήσεις.

Παρότι θα έπρεπε, δυστυχώς το υφιστάμενο σύστημα ανακύκλωσης δεν μπορεί να διαχειριστεί τα καλαμάκια λόγω του μικρού τους μεγέθους. Αυτό  λοιπόν που πρέπει καταρχάς να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε καλαμάκια όσο το δυνατό λιγότερο. Κατά δεύτερο, ας σκεφτούμε άλλους τρόπους επαναχρησιμοποίησης πχ. για διακοσμητικά. Πάρτε μερικές ιδέες από εδώ κι από εδώ

Στο εξωτερικό έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για λιγότερα καλαμάκια. Δείτε για παράδειγμα την εκστρατεία που έκανε ένας 9χρονος στις ΗΠΑ, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Ερώτηση 6.

6. Ποιο λάθος ανακύκλωσης φαίνεται στη φωτογραφία;

- Πεταμένοι δίσκοι (CD)

- Πεταμένα λάστιχα

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 6

Και πεταμένα cd και πεταμένα λάστιχα. «Όλα τα παραπάνω» είναι η σωστή απάντηση. Είχαμε 450 σωστές και 273 λάθος απαντήσεις.

Οι πλαστικές θήκες ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους, όχι όμως και τα cd.Τα cd και τα dvd πρέπει να οδηγούνται σε ειδικές μονάδες που ασχολούνται με την ανακύκλωσή τους. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι το που βρίσκονται αυτές οι μονάδες και αν μπορείτε να στείλετε εκεί τα CD σας. Κακά τα ψέματα, είναι δύσκολο για έναν πολίτη να ψάξει με τις ώρςε για μονάδα που να δέχεται CD. Εμείς από μια γρήγορη έρευνα που κάναμε, είδαμε ότι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δέχονται προς ανακύκλωση CD και DVD. Ψάξαμε και βρήκαμε επίσης μερικές πρακτικές πληροφορίες γύρω από την επαναχρησιμοποίηση και διάθεση των CD.

Εμείς αυτά που έχουμε να συστήσουμε είναι α) να μην αγοράζετε cd και dvd που δεν πρόκειται να ακούσετε/δείτε, β) να κλείνετε τα μάτια σε προσφορές εφημερίδων που πουλάνε με την οκά cd και dvd, γ) να κρατάτε τα cd & dvd, καθώς ποτέ δεν ξέρετε τι αξία μπορεί να έχουν μελλοντικά ακόμα κι ως ρετρό αντικείμενο, δ) να βρείτε εναλλακτικές χρήσεις, όπως σουβέρ, φωτιστικά κτλ.

 

Ερώτηση 7.

7. Ποιο είναι το λάθος της ανακύκλωσης που φαίνεται στη φωτογραφία;

- Πεταμένα φελιζόλ

- Μικρά χαρτάκια

- Πεταμένα ξερόχορτα

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 7

Η σωστή απάντηση είναι τα πεταμένα ξερόχορτα. Δόθηκαν 525 σωστές και 195 λάθος απαντήσεις.

Τα ξερόχορτα εννοείται ότι δεν πάνε στον μπλε κάδο. Αντιθέτως είναι πρώτης τάξεως υλικό για κομποστοποίηση. Αξιοποιήστε τα στον κήπο λοιπόν!

 

Ερώτηση 8.

8. Μεταξύ άλλων, ποιο λάθος ανακύκλωσης φαίνεται στη φωτογραφία;

- Πεταμένες παλέτες

- Πεταμένα χαρτάκια, μεγέθους μικρότερου από Α4

- Πεταμένο ψυγείο

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 8

Σωστή απάντηση είναι τα πεταμένα χαρτάκια, μεγέθους μικρότερου του Α4. Για την ακρίβεια, αυτό που ισχύει είναι ότι χαρτιά μικρού μεγέθους είναι δύσκολο να διαλεχθούν κατά τη διαδικασία του χειρωνακτικού διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να πετάμε τα πολύ μικρά χαρτάκια στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Όπως έχει αναφέρει και ο υπεύθυνος του κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης: «Η αλήθεια είναι ότι μικρά χαρτάκια, στο μέγεθος ενός post-it, δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν κατά το πρώτο στάδιο της διαλογής, που γίνεται με το χέρι. Ωστόσο, δεν απαγορεύεται ούτε αποθαρρύνουμε τους πολίτες από το να ρίχνουν μικρά χαρτιά στους μπλε κάδους».

Άρα, το σωστό είναι να μην τεμαχίζουμε τα χαρτιά πριν τα πετάξουμε στον κάδο, αλλά από την άλλη είναι προτιμότερο μικρά χαρτάκια να μπαίνουν στον μπλε κάδο παρά στον πράσινο.

Όπως καταλαβαίνετε η ερώτηση ήταν μια μικρή παγίδα, επομένως θεωρούμε σωστές όλες τις απαντήσεις.

 

Ερώτηση 9.

9. Τι λάθος ανακύκλωσης φαίνεται στη φωτογραφία;

- Βρώμικες συσκευασίες από φαγητά

- Οικοδομικά υλικά

- Πεταμένη κουζίνα

- Όλα τα παραπάνω

Φωτογραφία 9

Εδώ σωστή απάντηση είναι οι βρώμικες συσκευασίες από φαγητά. Είχαμε 500 σωστές και 211 λάθος απαντήσεις.

Προσοχή: κανείς δεν λέει ότι πρέπει να σαπουνίζουμε εξαντλητικά τις συσκευασίες. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην έχουν μέσα περιεχόμενο, καθώς έτσι λερώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητά τους και τη δυνατότητα ανακύκλωσης.

 

 

Αυτές ήταν οι σωστές απαντήσεις στον μικρό μας διαγωνισμό και σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή! 

Ελπίζουμε μέσα από τον διαγωνισμό να σας γεννήθηκαν απορίες και προβληματισμοί γύρω από την ανακύκλωση. Εμείς σας λέμε να δείτε πιο κάτω το δεκάλογό μας για την ανακύκλωση κι προσπαθήσουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε για να καταφέρουμε να ανεβάσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας. Ένα ποσοστό που σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλό!

 

Δεκάλογος ανακύκλωσης:

1. Μάθετε τι ανακυκλώνεται και τι όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

2. Βρείτε που πρέπει να πάτε για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές 

3. Ανακυκλώστε τις μπαταρίες και μην τις πετάτε στα κοινά απορρίμματα. Δείτε που υπάρχουν σημεία διαλογής μπαταριών.

4. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες. Δείτε που πρέπει να τα πάτε

5. Αν έχετε ογκώδη αντικείμενα που δεν μπορείτε να τα αξιοποιήσετε αλλιώς και θέλετε να τα πετάξετε, μην τα βγάλετε στο δρόμο. Καλέστε την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου που ανήκετε. Ο δήμος έχει υποχρέωση να τα παραλάβει από εσάς.

6. Μην ντραπείτε και μην φοβηθείτε να δημοσιοποιήσετε προβλήματα στο δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης. Οι πολίτες έχουν ρόλο!

7. Αν δείτε κάποιον συμπολίτη να πετά ανακύκλωσιμα υλικά σε κοινούς κάδους, ή οργανικά απορρίμματα σε κάδους ανακύκλωσης, μη διστάσετε να του υπενθυμίσετε ευγενικά τι πάει που! 

8. Η κομποστοποίηση είναι μια πολύ εύκολη κι απλή διαδικασία. Δείτε πώς και τι να κομποστοποιείτε

9. Πάνω από όλα, αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε, όχι ό,τι βρούμε μπροστά μας. Η μείωση του όγκου απορριμμάτων είναι η πρώτη μας επιλογή

10. Πριν ανακυκλώσετε οτιδήποτε, σκεφτείτε μήπως μπορείτε να το επιδιορθώσετε, να το επαναχρησιμοποιήσετε, να το δωρίσετε ή να το ανταλλάξετε. Η ανακύκλωση είναι κάτι πολύ καλό, αλλά πριν την ανακύκλωση προηγείται η επαναξιοποίηση.