Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Το σχολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ "Δες το αλλιώς"

Το σχολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ "Δες το αλλιώς"
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, η Καλύτερη Ζωή προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να μεταποιήσουν, να χαρίσουν, να «φτιάξουν μόνοι τους», να κάνουν το καλό και να δουν με άλλο μάτι διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Δωρεάν δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά και οικογένειες, ενδιαφέρουσες προβολές, επιτόπιες DIY κατασκευές, συλλογή μεταχειρισμένων ειδών που θα διατεθούν για καλό σκοπό καθώς και μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις σε συνδυασμό με μία συναυλία-έκπληξη, θα διανθίσουν το πρόγραμμα του διημέρου φεστιβάλ με τίτλο «Δες το αλλιώς» που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Βρυσάκι, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. - See more at: http://kalyterizoi.gr/new/festival-des-to-allios#sthash.fb3WxwFD.dpuf

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, η Καλύτερη Ζωή διοργανώνει στον Πολυχώρο Βρυσάκι ένα πρωτότυπο φεστιβάλ για την επαναχρησιμοποίηση, την επιδιόρθωση, την ανταλλαγή και τη δωρεά αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Για δυο μέρες, δεκάδες δωρεάν βιωματικά εργαστήρια περιμένουν μικρούς και μεγάλους να μάθουν, μεταποιήσουν, να χαρίσουν, να διασκεδάσουν και να κάνουν το καλό.

Όμως το φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στις δράσεις του Σαββατοκύριακου. Από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου προγραμματίζουμε δράσεις ευαισθητοποίησης για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του κέντρου της Αθήνας. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν διαδραστικά εργαστήρια που θα εξιστορούν την πολύτιμη σημασία της ανταλλαγής, της συνετής κατανάλωσης και της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων. Παρέα με ειδικούς σε κατασκευές «φτιάξ’ το μόνος σου», παραμυθάδες και  καλλιτέχνες τα παιδιά θα έρθουν με κόλλα, ψαλίδι, πινέλο, κλωστές, υφάσματα, κατσαβίδι, σφυρί και μπογιές για να μάθουν και να διασκεδάσουν, δημιουργώντας πρωτότυπες DIY κατασκευές και δίνοντας νέα ζωή σε άχρηστα αντικείμενα! Μαζί μας θα είναι η Εύη Γεροκώστα στα παραμύθια, η Αναστασία Δαλμά στις χειροτεχνίες, η Μαρίνα Κελεσίδου στο θεατρικό παιχνίδι, ο Κώστας Μίχαλος  από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, η Green Champions Team του British Council στις δεξιότητες ζωής, η ομάδα φοιτητών του τμήματος Μουσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικόλα Τσαφταρίδη και φυσικά η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς.

Η συμμετοχή των σχολείων στα εργαστήρια εννοείται ότι είναι δωρεάν, αλλά θα υπάρχει συμβολικό «εισιτήριο» εισόδου: Κάθε μαθητής θα πρέπει να φέρει ένα παιχνίδι του – σε καλή πάντα κατάσταση- που θέλει να χαρίσει για να δώσει χαρά σε κάποιο άλλο παιδί. Τα συγκεντρωμένα παιχνίδια για μικρές ηλικίες θα αποτελέσουν δωρεά στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας μαζί με προσχολικά βιβλία, δωρεά διάφορων γνωστών εκδοτικών οίκων. Τα υπόλοιπα παιχνίδια θα διατεθούν στην ΜΚΟ Praksis για τις ανάγκες των κέντρων υποδοχής αστέγων και του προγράμματος ΣΤΕΓΗ. Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά είναι ότι αυτό που εμείς νομίζουμε σκουπίδι, μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου.

 

Τα εργαστήρια

«Το φιλί της ζωής...»
...στα πράγματα και στον πλανήτη! Αντί να το πετάξω, θα παρατείνω τη ζωή του! Θα το χαρίσω, θα το αναλλάξω, θα το μεταμορφώσω, θα το επαναχρησιμοποιήσω...Τι σημαίνει όμως αυτό για τον πλανήτη ;Ας το ανακαλύψουμε με ένα παιχνίδι. Φέρτε το αντικείμενο που θέλετε να χαρίσετε και ελάτε να παίξουμε. Στα σοβαρά!»

Με την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, WWF Ελλάς.

 

 «Φτιάχνω, παίζω, τραγουδώ»
Εργαστήρι μουσικής αγωγής και κατασκευής μουσικών οργάνων από απλά υλικά,

Με to Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπεύθυνος διδάσκων Νικόλας Τσαφταρίδης.

 

«Δεξιότητες και στάσεις ζωής»
ένα εργαστήρι με αφετηρία το παραμύθι «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Όσκαρ Γουαϊλντ

Με την Green Champions Team, British Council.

 

«Δώσε μου, να δώσω, τον πλανήτη μου να σώσω»

Με την Μαρίνα Κελεσίδου από την ομάδα Πυγολαμπίδες.

 

«Το δέντρο που έδινε… το ύφασμα που έλιωνε…»
ένα εργαστήρι με αφορμή δύο παραμύθια

Με την Εύη Γεροκώστα, παραμυθού-συγγραφέα.

 

«Υφασμάτινα Φιλαράκια! Δημιουργούμε & παίζουμε μαζί τους»
Σε αυτό το εργαστήριο το ύφασμα συναντά την φαντασία και μαζί "πλάθουν" τους καλύτερους & ομορφότερους υφασμάτινους χαρακτήρες που έχετε ποτέ υποψιαστεί! Το παιχνίδι όλο αυτό θα γίνει από υφάσματα και ρούχα που πλέον δεν θέλουμε! Μια κάλτσα , ένα κασκόλ και μια μπλούζα θα μεταμορφωθούν σε φίλους σας μοναδικούς!

Με την Αναστασία Δάλμα, αρχιτέκτων μηχανικό - εικαστικό.

 

«Ανακυκλώνοντας καλλιτεχνικά»

Με τον Κώστα Μίχαλο από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας.

 

* Το σχολικό πρόγραμμα στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου δεν είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και μπορούν να το παρακολουθήσουν σχολεία της περιοχής. Αντιθέτως, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ είναι ανοιχτό για όλους, μικρούς, μεγάλους, σχολεία!!! Δείτε το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου εδώ.