Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Aποκριάτικο οικολογικό πάρτυ για παιδιά και μεγάλους!

Aποκριάτικο οικολογικό πάρτυ για παιδιά και μεγάλους!
 
«Για να γιορτάσουμε σε αποκριάτικο κλίμα, θέλω να διοργανώσω ένα πάρτυ για τα παιδιά μου! Υπάρχει τρόπος να περάσουμε καλά και να επιβαρύνουμε όσο πιο λίγο γίνεται το περιβάλλον;» Αυτή είναι μια ερώτηση που έφτασε στο e-mail της Καλύτερης Ζωής. Κι επειδή ποτέ δεν αφήνουμε αναπάντητες ερωτήσεις, ιδού η απάντηση!
 
- Καταρχάς το πάρτυ μπορεί να είναι καλό, χωρίς να είναι ‘παραφορτωμένο’ με στολίδια, φαγητά, παιχνίδια. Όλα με μέτρο. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι ο σωστός προγραμματισμός για τα άτομα που θα καλέσετε και τις συνταγές που θα επιλέξετε.
 
- Αφού προγραμματίσετε αυτά, αρχίστε τις προσκλήσεις. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή δια ζώσης, όχι σε χαρτί!  
 
-Ράψτε ή ετοιμάστε μόνοι σας τη δική σας αποκριάτικη φορεσιά. Επαναχρησιμοποιήστε υλικά που δεν χρειάζεστε και βάλτε φαντασία! Θα κερδίσετε εντυπώσεις και βλέμματα, χωρίς πολλά χρήματα!
 
- Προχωρήστε στη διακόσμηση του σπιτιού. Αποφύγετε όλα τα μπαλόνια και τα πλαστικά που είναι παραπάνω από σίγουρο ότι με το τέλος της γιορτής θα καταλήξουν στον κάδο. Προτιμήστε περισσότερα λουλούδια από τον ανθοπώλη ή από το μπαλκόνι σας. Σκεφτείτε να βάλετε φωτάκια LED, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε άλλες περιστάσεις (Χριστούγεννα και πάσης φύσεως εορτές). Σκεφτείτε επίσης να φτιάξετε συνθέσεις διακόσμησης με ανακυκλώσιμα είδη. Δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά έχοντας ως πρώτη ύλη παλιές εφημερίδες, παλιά παιχνίδια κτλ. Με κόλες, χρώματα και φαντασία μπορείτε να κάνετε θαύματα.
 
- Και μετά τη διακόσμηση το φαγητό! Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και ξεκάθαρα. Φαγητά με πρώτες ύλες που έχουν παραχθεί τοπικά, φρέσκα εποχιακά είδη, βιολογικά προϊόντα όσα περισσότερα μπορείτε, κρέας όσο λιγότερο μπορείτε. Αυτές είναι οι επιλογές για ένα πάρτι με μικρό οικολογικό αποτύπωμα. 
 
- Αλλά και για αυτά που θα πιείτε υπάρχουν λύσεις φιλικότερες για το περιβάλλον. Φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι ό,τι καλύτερο και υγιεινό. Χυμοί και αναψυκτικά που έχουν παρασκευαστεί τοπικά είναι επίσης μια καλή επιλογή. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά των μεγάλων. Προτιμήστε κρασί, μπύρες, αναψυκτικά από Έλληνες παραγωγούς!
 
- Στο σερβίρισμα αποφύγετε πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης. Μπορείτε να δανειστείτε από άλλους μαχαιροπήρουνα, πιάτα και ποτήρια. Κατανοούμε ότι θα κουραστείτε να τα πλύνετε μετά, όμως αν έχετε πλυντήριο πιάτων η δουλειά θα γίνει σχετικά γρήγορα και το κυριότερο πιο φθηνά και πιο υπεύθυνα περιβαλλοντικά! 
 
- Μην το παρακάνετε με τις μερίδες. Βάλτε στο κάθε πιάτο αυτό που είστε βέβαιοι ότι θα καταναλωθεί. Μην παραγεμίζετε τα πιάτα γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μείνει φαγητό που δυστυχώς δεν θα μπορεί να επαναξιοποιηθεί. Μην ανησυχείτε για το πώς θα το πάρουν οι καλεσμένοι. Ενημερώστε τους ότι υπάρχει κι άλλο φαγητό στη διάθεσή τους κι ότι επιλέξατε να βάλετε μικρότερες μερίδες ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει καμιά σπατάλη.
 
- Αν περισσέψουν σημαντικές ποσότητες φαγητού και δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να τις καταναλώσετε τις επόμενες μέρες, καλέστε το ΜΠΟΡΟΥΜΕ , την οργάνωση που δικτυώνει ανθρώπους που διαθέτουν φαγητό με φορείς και ιδρύματα που ζητούν φαγητό. Η ομάδα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ θα σας ενημερώσει για το πού μπορεί να διατεθεί το περισσευούμενο φαγητό ώστε να πιάσει τόπο, σιτίζοντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
 
Αυτές είναι μερικές συμβουλές για πάρτι φιλικότερα για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο σημαντικό από το να τις εφαρμόσετε: Μιλήστε στα παιδιά σας για τους λόγους που ακολουθήσατε τις συμβουλές. Εξηγήστε τους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση, για την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης φυσικών πόρων, για την ανάγκη περιορισμού των σκουπιδιών. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν την αλλαγή και το πάρτυ τους μπορεί να είναι μια καλή αρχή!
 
 
(c) Photo Christine Eaves