Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Όσα ζήσαμε στο φεστιβάλ "Δες το αλλιώς"

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, η Καλύτερη Ζωή, το νέο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, διοργάνωσε στον πολυχώρο Βρυσάκι το φεστιβάλ «Δες το αλλιώς» για την επαναχρησιμοποίηση και τη δωρεά αντικειμένων. Μαζί με δεκάδες δημιουργούς και ομάδες, παίξαμε με τα μικρά παιδιά, κατασκευάσαμε πρωτότυπες δημιουργίες με τους μεγάλους, διασκεδάσαμε, μάθαμε.

Περισσότεροι από 800 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της γιορτής επαναχρησιμοποίησης και κατά γενική ομολογία πέρασαν καλά και ανέλαβαν την αποστολή να δείξουν σε φίλους και γνωστούς πόσο εύκολα μπορούμε να αλλάξουμε χρήση σε προϊόντα που θεωρούμε άχρηστα ή  να κάνουμε καλές πράξεις με αυτά! Όμως δράσεις συνέβησαν και πριν το διήμερο! Το διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου, 8 σχολεία και 400 παιδιά συμμετείχαν στο σχολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ και μπήκαν στο πνεύμα της επαναχρησιμοποίησης!

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ συλλέξαμε είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες των ξενώνων αστέγων και του προγράμματος «Στέγη» του Praksis. Συγκεντρώσαμε επίσης παιδικά παιχνίδια που θα διατεθούν στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Δεν ζητήσαμε από τους πολίτες να αγοράσουν καινούρια είδη. Ζητήσαμε απλά να μας φέρουν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν το χρειάζονται. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η ανταπόκριση των πολιτών ήταν θερμή και συγκινητική. Συνολικά καταφέραμε να συλλέξουμε σχεδόν 60 μεγάλες σακούλες με ρούχα, παπούτσια, sleeping bags, παγούρια, κουζινικά και μια κούτα γεμάτη ως επάνω με φάρμακα που δεν έχουν λήξει. Τα παιδιά που επισκέφθηκαν το φεστιβάλ έφεραν συνολικά 78 μεγάλες σακούλες με παιχνίδια παντός είδους! Επιπλέον, το έπιπλο που μεταποίησε η Ηλέκτρα Πάστη στο πλαίσιο του εργαστήριου "τα έπιπλα αλλιώς" παραδόθηκε στον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλικών του προγράμματος ΣΤΕΓΗ+ του Praksis και κοσμεί ήδη τον χώρο!

Ευχαριστούμε τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας!

Ευχαριστούμε το Handmade revolution που έδειξε στους επισκέπτες την κατασκευή αυτοσχέδιας φιγουροκρεμάστρας από άχρηστα υλικά, την ομάδα Transfodesign που μεταξύ άλλων έδειξε πώς μπορούμε να φτιάξουμε θήκες για κινητά και υπολογιστές με τη χρήση παλιού μουσαμά και χαλασμένης σαμπρέλας, τους Μικροί Μεγάλοι που ανέλαβαν να δείξουν οικολογικές και οικονομικές επιδιορθώσεις κατ’ οίκον, το ftiaxto.gr που βοήθησε τους συμμετέχοντες να επιδιορθώνουν παλιά κοσμήματα ή να δημιουργούν νέα με ταπεινές πρώτες ύλες, την Ηλέκτρα Πάστη που μας μύησε στον κόσμο της επιδιόρθωσης και μεταποίησης επίπλων, την Αναστασία Δάλμα που μαζί με δεκάδες παιδιά έφτιαξε άπειρα διακοσμητικά και κουκλάκια από ανακυκλώσιμα υλικά, τις Yiuco που έφτιαξαν φανταστικά πράγματα από τα πιο απλά αντικείμενα, τον Γιώργο Κατσαρό που έβγαζε συνεχώς trash art εκπλήξεις από το «μαγικό σακούλι» και κατασκεύασε ένα και μοναδικό ποδηλατόψαρο, τις Sofan που με φελλούς, περιοδικά και κουτιά δημητριακών δημιουργήσαν μικρούς θησαυρούς, την Ευαγγελία Μπίζα που έδειξε σε μικρούς και μεγάλους πως μπορούμε να επιδιορθώσουμε χαλασμένα βιβλία δίνοντας τους το φιλί της ζωής, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο που απέδειξε ξανά ότι ξέρει να δημιουργεί άρτια προγράμματα ευαισθητοποίησης των παιδιών, τις Μικρές Ιστορίες που με μουσικές και χορούς έμπασαν τα παιδιά στην έννοια της επαναχρησιμοποίησης, το BabyFeat που έντυσε βιβλία παιδιών με υλικά που θα κατέληγαν αλλιώς στα σκουπίδια, την ομάδα φοιτητών του τμήματος Μουσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικόλα Τσαφταρίδη που έδειξε στα παιδιά να δημιουργούν αυτοσχέδια μουσικά όργανα από σκουπίδια, τους Bookcrossers με το ανάρπαστο κυνήγι θησαυρού που οργάνωσαν. Ευχαριστούμε επίσης την Εύη Γεροκώστα, τη Μαρίνα Κελεσίδου και τις Πυγολαμπίδες, το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και την Green Champions Team του British Council που συμμετείχαν στο σχολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ και έδωσαν έμπνευση στους σχεδόν 400 μαθητές των 10 σχολείων που έλαβαν μέρος!

Ευχαριστούμε το Praksis για την απόλυτα επιτυχημένη συνεργασία!

Ευχαριστούμε  το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποκλειστικό δωρητή του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να στηθεί ποτέ αυτή η γιορτή της επαναχρησιμοποίησης και της προσφοράς!

Ευχαριστούμε τα καταστήματα Praktiker, χορηγό του φεστιβάλ "Δες το αλλιώς"!

Ευχαριστούμε τον πολυχώρο Βρυσάκι για τη δωρεάν φιλοξενία!

Ευχαριστούμε επίσης το Αθηνόραμα, την Εφημερίδα των Συντακτών, τη Ναυτεμπορική, τη Σχεδία, το περιοδικό Ταλκ, τον Αθήνα 9,84, τον Alpha 9,89, τον Pepper, το doctv.gr, το enallaktikos.gr, το Popaganda, το clickatlife.gr, το News247, το econews.gr, το elculture.gr, το forfree.gr και το enfo.gr που στήριξαν την προσπάθειά μας!

Ευχαριστούμε τέλος όλους εσάς που καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η επαναχρησιμοποίηση στην καθημερινότητά μας και πόσα οφέλη φέρνει στη δημιουργικότητα, στον περιορισμό εξόδων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αλληλεγγύη!

Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ας μιλήσουν λοιπόν οι εικόνες για τα όσα ζήσαμε στο φεστιβάλ «Δες το αλλιώς»!

Δημιουργίες με άχρηστα υλικά

 

Εργαστήρια δημιουργίας!

 

Με ρετάλια και υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια γίνονται θαύματα

 

Ψαλίδα, πένσα, σκουπίδια = τέχνη

 

Ο κόσμος γέμισε το Βρυσάκι (και τον παρακείμενο δρόμο)

 

Μια μοναδική συναύλια με κοινά απορρίμματα ως μουσικά όργανα!

 

Οι επισκέπτες ποζάρουν περήφανοι με τα δημιουργήματά τους

Το "Δες το αλλιώς" έφτασε στο τέλος του. Πλώρη για άλλα!