Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οδηγίες για κομποστοποίηση

Οδηγίες για κομποστοποίηση

Κατά τη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων, που διοργανώθηκε από την "Καλύτερη Ζωή" του WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγήσουμε μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της αξιοποίησης των τροφίμων με κάθε διαθέσιμο τρόπο, ώστε να περιορίσουμε τη σπατάλη!

Όμως, πέρα από την πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων τροφής, υπάρχει πάντα ένα μικρό κομμάτι προϊόντων που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και παραμένει ως απόβλητο. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο με την τροφή μας, αλλά και με άλλα υλικά!

Καθαρίσαμε πατάτες, κόψαμε πορτοκάλια, έμειναν οι φλούδες. Χρησιμοποιήσαμε χαρτί κουζίνας. Κλαδέψαμε τα φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Περίσσεψε ελάχιστη σαλάτα με χόρτα. Τι κάνουμε τα υλικά που δεν μπορούν να καταναλωθούν από εμάς; Τι κάνουμε κάποια υλικά κήπου ή κουζίνας ώστε να περιορίσουμε τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στην χωματερή;

Η απάντηση είναι μια: Κομποστοποίηση.

Σύμφωνα με την wikipedia "η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι 'εργάτες' της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.".

Σε απλά ελληνικά, μπορούμε να βάλουμε σε ένα δοχείο φλούδια, απομεινάρια σαλάτας, χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας κι ένα σωρό ακόμα υλικά, και να φτιάξουμε ένα ωραιότατο λίπασμα για τα φυτά μας. Πώς; 

Πολύ απλά, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε πιο κάτω!

Καλή επιτυχία!

* Η φωτογραφία προέρχεται από το φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων. Η ενημέρωση για την κομποστοποίηση κατέστη δυνατή χάρη στην "Βελτιωτική - Παππάς κ Σία ΟΕ" που μας παραχώρησε τρεις κομποστοποιητές. Ευχαριστούμε θερμά!