Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Διαγωνισμός φωτογραφίας DIY: τι κερδίσαμε :)

USB stick από ευτελή υλικά (δημιουργία: ΒΑΤ usb - Think4HandmadeArt)

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας με DIY κατασκευές ολοκληρώθηκε. Από τις 4 έως τις 25 Αυγούστου καλέσαμε τους συμπολίτες μας να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό ανεβάζοντας στην ειδική μας εφαρμογή, φωτογραφίες από κατασκευές που έφτιαξαν μόνοι τους χρησιμοποιώντας υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Ο διαγωνισμός πήγε περίφημα. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, που οι περισσότεροι από εμάς λείπουμε σε διακοπές, συγκεντρώθηκαν 215 συμμετοχές. Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάταξη των συμμετοχών ήταν οι πολίτες που καλούνταν να ψηφίσουν τις συμμετοχές που τους άρεσαν περισσότερο. Συνολικά ψήφισαν 7.040 συμπολίτες και καθόρισαν την τελική κατάταξη. Πέντε συμμετοχές αναδείχθηκαν νικήτριες (μπορείτε να τις δείτε εδώ) και κέρδισαν δώρα, προσφορά των καταστημάτων Praktiker. Όμως η βασική ιδέα πίσω από το διαγωνισμό δεν ήταν τα likes και τα shares, ούτε η επιλογή νικητών. 

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για να δείξουμε σε όλους ότι υπάρχει εκεί έξω, στο διπλανό σπίτι, στην ίδια γειτονιά, στην απέναντι πολυκατοικία κτλ, μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που καταπιάνεται με DIY κατασκευές. Διοργανώσαμε το διαγωνισμό για να δώσουμε μια καλή αφορμή για έμπνευση, αλλά και για να δείξουμε ότι το DIY και γενικότερα η επαναχρησιμοποίηση μπορεί κι αξίζει να γίνει στάση ζωής.

Η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, παντός είδους, φέρει πολλαπλά οφέλη και δεν πρέπει να  συγχέεται με την ανακύκλωση. Παρότι η ανακύκλωση είναι θεμιτή και πρέπει σαφέστατα να αυξηθεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επαναχρησιμοποίηση είναι πάντα προτιμότερη, γιατί:   

  • Μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής των καταναλωτικών αγαθών
  • Κρατάει χρήσιμα υλικά και προϊόντα μακριά από τα σκουπίδια
  • Αποσυμπιέζει το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ενός δήμου ή μιας κοινότητας
  • Μειώνει την ανάγκη για χρήση φυσικών πόρων προς παραγωγή νέων υλικών
  • Μειώνει επίσης την ανάγκη για διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων που περιέχονται σε πολλά προϊόντα, κυρίως σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
  • Βοηθάει στην εξοικονόμηση χρημάτων που διαφορετικά θα δίνονταν για την αγορά νέων αγαθών
  • Δημιουργεί μια παράλληλη αγορά, στην οποία εμπλέκονται ολοένα και περισσότεροι
  • Δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και φορείς να αποκτήσουν αγαθά που ειδάλλως δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν
  • Δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητα των πολιτών και βοηθάει να αποκτήσουμε χόμπι που μας κρατούν μακριά από τον καναπέ και την τηλεόραση!
  • Όταν μιλάμε για ανταλλαγή ή δωρεά αγαθών, αναφερόμαστε σε μια μορφή συνεργασίας και σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των πολιτών, που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη σήμερα!

Όλες οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ήταν υπέροχες. Γιατί όλες έγιναν από εσάς! Κι ελπίζουμε ότι μερικοί από εσάς πήρατε ιδέες για να αρχίσετε δραστηριότητες "φτιάξτο μόνος σου". Οι συμμετοχές μας εξάλλου αποδεικνύουν ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Από ένα τασάκι παραλίας, μέχρι σκουλαρίκια και κοσμήματα, από τραπέζια και γλάστρες, μέχρι διακοσμητικά και θήκες για ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε είναι καλή διάθεση

Πιο κάτω θα δείτε μερικές από τις συμμετοχές. Μπορείτε να δείτε το σύνολο των φωτογραφιών εδώ. Εμπνευστείτε, μπείτε κι εσείς στην DIY κουλτούρα, καταναλώστε λιγότερο, επαχρησιμοποιήστε περισσότερο. Κάνει καλό!

Ευχαριστούμε και πάλι τα καταστήματα Praktiker για την προσφορά των δώρων του διαγωνισμού. Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας DOC TV, ftiaxto.gr και Μικροί Μεγάλοι. Και βέβαια, ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποκλειστικό δωρητή του προγράμματος "Καλύτερη Ζωή".

[Η ενασχόληση της Καλύτερης Ζωής με την επαναχρησιμοποίηση, την δωρεά και την ανταλλαγή αντικειμένων θα κορυφωθεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου με τη διοργάνωση ενός πρωτότυπου φεστιβάλ στον πολυχώρο Βρυσάκι στο Μοναστηράκι! Δημιουργικά εργαστήρια DIY, βιωματικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, χαριστικό παζάρι για καλό σκοπό, εκθέσεις και προβολές σας περιμένουν. Μείνετε συντονισμένοι!]

 

Τασάκια από κουτάκια αναψυκτικών

Τασάκι από κουτάκια αλουμινίου

Σκουλαρίκια από κάψουλες καφέ

Σκουλαρίκια από κάψουλες καφέ

Γαλότσες που έγιναν γλάστρες

Γαλότσες που έγιναν γλάστρες

Τραπέζι από παλέτες

Τραπέζι από παλέτες

Διακοσμητική κούκλα από ανακυκλώσιμα υλικά

Διακοσμητική κούκλα από ανακυκλώσιμα υλικά

Τα πρώτα παντοφλάκια έγιναν καδράκι

Τα πρώτα παντοφλάκια που έγιναν καδράκι

Άχρηστο παιδικό ράφι που βρήκε θέση στο μπαλκόνι

Άχρηστο παιδικό ράφι που βρήκε θέση στο μπαλκόνι

Σελιδοδείκτες από ξυλάκια

Σελιδοδείκτες από ξυλάκια

Καμηλοπάρδαλη από ρολό χαρτιού υγείας

Καμηλοπάρδαλη από χαρτί υγείας

Παλιά πατζούρια απέκτησαν νέα χρήση

Παλιά πατζούρια

Θήκη laptop από παλιά t-shirts

Θήκη laptop από παλιά t-shirt

Κόσμημα από χαλασμένα ακουστικά

Κόσμημα από χαλασμένα ακουστικά