Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Του στραβού το δίκιο

Του στραβού το δίκιο

1. Άσχημα στατιστικά

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο επειδή δεν είναι… όμορφα ή επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Τα μεγέθη είναι τέτοια, ώστε αν μειώναμε τη σπατάλη κατά 25%, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο!

"Στην Ελλάδα όμως, με τέτοια κρίση, δεν πετάμε φαγητό!" ...Αλήθεια; Κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας σπαταλάει 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο το χρόνο, ενώ  ακόμα και σήμερα το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους  από 18-34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού*.

 

2. Το τίμημα της ασχήμιας

Μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε... εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια των σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες.

Αντιμέτωπη με αυτή την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το 2014 ως έτος κατά της σπατάλης τροφίμων. Σιγά-σιγά, διάφορα σούπερ μάρκετ ανά την Ευρώπη προσπαθούν να εντάξουν στα ράφια τους φρούτα και λαχανικά με «ιδιαίτερο χαρακτήρα».


Τελικά, επιλέγουμε τα λαχανικά και τα φρούτα από την εμφάνιση ή για το περιεχόμενο; Η Καλύτερη ζωή έκανε μία βόλτα στη λαϊκή αγορά και έμαθε όλη την αλήθεια για την ομορφιά των άσχημων φρούτων και λαχανικών!

 

3. Ο φαύλος «κύκλος των χαμένων λαχανικών»

Μπορούμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της σπατάλης; Βρες την ομορφιά των «άσχημων λαχανικών» στη γεύση τους, τη μειωμένη τιμή τους και το περιβαλλοντικό καλό που κάνεις δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. Επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ζήτηση, αρχίζεις να σπας τον φαύλο κύκλο των χαμένων λαχανικών. Την επόμενη φορά που θα αντικρίσεις μια ντομάτα λιγότερο κόκκινη από τις συνηθισμένες, ένα στραβό καρότο, μια πατάτα με περίεργο σχήμα ή ένα μήλο με σημάδια, χάρισε τους μία ευκαιρία και θυμήσου ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!


4. Φωτογραφικός διαγωνισμός: «Του στραβού το δίκιο!»

Η ευκαιρία σου να σπάσεις το ταμπού των λαχανικών «μοντέλων» και να αναδείξεις την πραγματική ομορφιά τους: δεν είναι στην εμφάνισή τους, αλλά στη γεύση τους και στη θρεπτική τους αξία που τίποτα δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση. Πάρε μέρος στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Του στραβού το δίκιο» και ανάδειξε την κρυφή γοητεία των άσχημων φρούτων και λαχανικών, στέλνοντας το δικό σου μήνυμα ενάντια στη σπατάλη τροφίμων!

Τα βήματα είναι απλά: αναζήτησε ένα άσχημο φρούτο ή λαχανικό στη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ, βγάλε μια... selfie μαζί του κάνοντας τη δική σου γκριμάτσα, ανέβασέ την εδώ, μοιράσου την στα δικά σου social media, μάζεψε likes και ένωσε τη φωνή σου μαζί μας λέγοντας: «Δεν υπάρχει κάτι πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!»  Πάρε μέρος σήμερα κιόλας εδώ!

Χορηγοί επικοινωνίας διαγωνισμού

DocTV

Syntagestispareas

 

 

5. «Με-νού για 5.000»: μια όμορφη γιορτή με άσχημα λαχανικά

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας στην Πλατεία Κοτζιά, θα μαγειρέψουμε 5.000 μερίδες μπριάμ από λαχανικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια λόγω ασχήμιας ή λόγω περισσεύματος. Το μενού της ημέρας θα περιλαμβάνει επίσης επιδείξεις μαγειρικής κατά της σπατάλης από γνωστούς σεφ, Disco Soup Street Party από γνωστούς DJ's, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και anti-food waste coktails!
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την αγγλική οργάνωση Feedback, το WWF Ελλάς, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το British Council και το Slow Food Thrace, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων. Το μόνο πραγματικό άσχημο είναι να πετάμε τόνους θρεπτικών φρούτων και λαχανικών στα σκουπίδια. Μάθε περισσότερα εδώ και έλα να γιορτάσουμε παρέα!

 

 *Σύμφωνα με έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του προγράμματος WWF - Καλύτερη Ζωή