Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσικνοπέμπτη χωρίς σπατάλη!

Τσικνοπέμπτη χωρίς σπατάλη!

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης απαιτεί κρέας, πολύ κρέας. Κρέας παντός είδους. Κρέας κυρίως κόκκινο (βοδινό, χοιρινό, αρνί). Και φέτος παρά την κρίση, αναμένεται να γεμίσουν ταβέρνες και εστιατόρια. Αναμένεται να πάρουν φωτιά ψησταριές, τζάκια, φούρνοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά.

Στην σκοτεινή πλευρά, αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης και ζουν αρκετά κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων, ο αριθμός των νεόπτωχων, ο αριθμός των μεταναστών που δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα 'τσικνίσουν'.

Στην ίδια σκοτεινή πλευρά, υπάρχει και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την κατανάλωση κρέατος. Τα ζωϊκά προϊόντα και κυρίως το κόκκινο κρέας προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Το αυτό συμβαίνει και με το νερό που απαιτείται για την παραγωγή τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όπως φάνηκε στον φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων» που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Μπορούμε, έρευνες δείχνουν πως η σπατάλη τροφίμων σε όλο τον κόσμο αυξάνεται δραματικά. Σχεδόν 179 κιλά τροφής πετιούνται κάθε χρόνο από κάθε πολίτη της ΕΕ, ποσότητα σίγουρα απαγορευτική σε συνθήκες κρίσης και σίγουρα άνισα κατανεμημένη.

Δυστυχώς και αυτή την Τσικνοπέμπτη αναμένεται να καταλήξουν αρκετές ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια. Μπορούμε να τις περιορίσουμε;
Ναι, μπορούμε!

Καταρχάς, ας προσπαθήσουμε -είτε μείνουμε σπίτι, είτε βγούμε έξω- να μαγειρέψουμε ή να παραγγείλουμε ακριβώς τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Δεν χρειάζεται να χορταίνουν τα μάτια, αρκεί το στομάχι.

Αν παρόλα αυτά φαίνεται να περισσεύει ποσότητα φαγητού, ας φροντίσουμε να την βάλουμε έγκαιρα στην άκρη (κοινώς να μην τσιμπολογήσουμε από αυτά που δεν πρόκειται να φάμε) και να φυλάξουμε τα περισσεύματα για τις επόμενες μέρες. Αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να το κάνουμε, τότε μπορούμε να δώσουμε το φαγητό που περίσσεψε -με διακριτικό τρόπο- σε γνωστούς, γείτονες, άστεγους και μετανάστες της περιοχής που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, μπορούμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας να πράξουν τα ίδια (σωστή ποσότητα, επαναξιοποίηση, προσφορά σε άλλους).

Αλλά ας μην μείνουμε μόνο εκεί. Υπάρχει άλλη μια αποστολή για εμάς. Αν πρόκειται να πάμε σε εστιατόριο, παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό μας! «Φυσικά και όταν βγαίνετε έξω για φαγητό να μην ντρέπεστε να παίρνετε μαζί σας φεύγοντας ό,τι έχει περισσέψει!» σχολίασε εύστοχα ο Ηλίας Μαμαλάκης συζητώντας για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων κι αυτό ακριβώς θέλουμε να αναδειχθεί μέσα από το αφισάκι.

Πέραν αυτού, παροτρύνουμε επίσης τον/την εστιάτορα να έρθει σε επαφή με το "Μπορούμε". Την αξιέπαινη πρωτοβουλία που δικτυώνει αυτούς που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και αυτούς που τα χρειάζονται. Έτσι, όταν περισσεύει φαγητό στο εστιατόριο μπορούν αντί να το πετούν να το δίνουν σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία, συσσίτια κι άλλους οργανισμούς που το χρειάζονται.

Η σπατάλη δεν είναι μαγκιά, δεν υποδηλώνει οικονομική άνεση, αλλά αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον και την τσέπη μας. Έχει εκτιμηθεί πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει σε ένα τετραμελές νοικοκυριό τουλάχιστον 595€ ετησίως.

Ας περιορίσουμε την σπατάλη. Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη προσέχουμε τι και πόσο καταναλώνουμε και μεταδίδουμε το μήνυμα. Κι αμέσως μετά βλέπουμε τον «Δεκάλογο κατά της σπατάλης» και τον κάνουμε πράξη.

Σπατάλη; Όχι πια!

 

Photo (c) Flickr/ctaloi