Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάν'το όπως οι Γάλλοι

Οι Γάλλοι έχουν βάλει στόχο, όπως φαίνεται να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και, όπως φαίνεται, τα καταφέρνουν. Τις τελευταίες μέρες η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να απορρίπτουν ή να καταστρέφουν τα απούλητα τρόφιμα, υποχρεώνοντάς τα να δωρίζουν τέτοιου είδους τρόφιμα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τα τρόφιμα που θα διατίθονται θα είναι σε καλή κατάσταση και θα μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, μιας και τα σούπερ μάρκετ απορρίπτουν και καταστρέφουν αρκετά από τα προιόντα τους πριν λήξουν, μόνο και μόνο για θέμα μάρκετινγκ.

Ο συγκεκριμένος νόμος «πέρασε» ομόφωνα από τη Γαλλική Γερουσία και αποτελεί αποτέλεσμα μιας μεγάλης εκστρατείας πολιτών και ακτιβιστών, που μάχονται κατά της φτωχειας, τη στιγμή που 7 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν σε χωματερές κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα ήρθε να ενισχύσει την πεποίθηση ότι οι μαζικές και συντονισμένες δράσεις πολιτών μπορούν να κάνουν την αλλαγή, βελτιώνοντας τη νομοθεσία και βοηθώντας έτσι τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Μετά τη νίκη στη Γαλλία, οι ακτιβιστές, τώρα ελπίζουν να πείσουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της, ενισχύοντας και βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τους οργανισμούς που ασχολούνται με τη σίτιση ευπαθών ομάδων.

Πέρα από την υποχρεωτική δωρεά, ο νόμος απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ πρακτικές, όπως να καταστρέφουν σκόπιμα τα τρόφιμα τα οποία είναι προς απόρριψη, πετώντας σε αυτά μπογία ή χλωρίνη, με κίνδυνο για την υγεία ατόμων,τα οποία αναγκάζονται να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια. Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις ποινές οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν πρόστιμα ύψους ακόμα και 75.000 ευρώ.

Η κίνηση αυτή θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και άλλα κράτη ώστε να καταπολέμηθεί το πρόβλημα της πείνας, που με την οικονομική κρίση, πλήττει όλο και περισσότερα κράτη. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στο θέμα της σπατάλης τροφίμων, μιας που κάθε νοικοκυριό σπαταλάει περίπου 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο ετησίως,  ενώ στον τομέα του εμπορίου δεν προβλέπεται να δωρίζονται τα τρόφιμα που δεν πουλιούνται. Μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι για αυτό. Η ενημερώση μας ως καταναλωτές είναι το πρώτο σκαλί.

Μάθε περισσότερα για τη σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας εδώ.
 

Πηγή:The Guardian

Photo (C): Steven Depolo