Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Ένα νηπιαγωγείο μάχεται κατά της σπατάλης τροφίμων!

Μπορούν μικροί μαθητές να κάνουν τη διαφορά μέσα από απλές πρακτικές; Μπορούν! Όταν μάλιστα πρόκειται για το ζήτημα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων κάθε μικρή αλλαγή γίνεται μεγάλη σε αξία, διδάγματα και έμπνευση.

Από την αρχή κιόλας της σχολικής χρονιάς η φράση "Τίποτα χαμένο" έγινε σύνθημα για το ολοήμερο και το κλασικό τμήμα του Νηπιαγωγείου Σάμης στην Κεφαλλονιά!

Το σχολείο, που συμμετέχει στο πρόγραμμα "Καλύτερη Ζωή στο σχολείο" μας έστειλε φωτογραφιες και ένα κείμενο που μας γέμισε χαμόγελα ευτυχίας! Ιδού τι μας έγραψαν οι μαθητές:

"Τίποτα από το Δεκατιανό μας γεύμα ή το μεσημεριανό μας φαγητό που ενδεχομένως να μη μας άρεσε ή να μη θέλαμε να το φάμε π.χ γιαούρτι, φρούτα και χυμός , δεν πήγαινε χαμένο ή πετιόταν. Άλλοτε συντηρούνταν στο ψυγείο του Νηπιαγωγείου μας κι άλλοτε το κερνούσαμε σε φίλο μας που είχε ξεχάσει να φέρει δικό του πρωινό. Κι επειδή αγαπήσαμε πολύ να φτιάχνουμε συνταγές φέτος δεν αφήσαμε τίποτα να πάει χαμένο. Φλούδες φρούτων και λαχανικών μαζεύονταν καθημερινά σε ξεχωριστή σακούλα από τα υπόλοιπα σκουπίδια, με σκοπό να τα πάρει κάποιο από τα παιδιά της τάξης στο σπίτι του και να ταΐσει τις κότες ή τα κουνελάκια. Άλλωστε η αγροτική ζωή της Σάμης, οι κήποι, τα κοτέτσια και τα βοσκοτόπια είναι γνώριμες και οικείες εικόνες για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας. Ακόμα και τα ψίχουλα από τη βασιλόπιτά μας συγκεντρώθηκαν για να ταΐσουμε τα πουλιά που έρχονται καθημερινά στην αυλή μας.

Βάλαμε και σε κάτι ακόμα το χεράκι μας!Αποφασίσαμε παρέα με την υπεύθυνη καθαριότητας του Νηπιαγωγείου μας μόλις φεύγουμε από το Νηπιαγωγείο να αφήνει τα προβατάκια και τις κατσίκες από το διπλανό χωράφι να μπαίνουν και να τρώνε τα χορτάρια από την αυλή μας για να μπορούμε κι εμείς να παίζουμε σε καθαρή αυλή και φυσικά να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο!»
 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές διδάσκουν και εμπνέουν με πρακτικές που μπορούν να φέρουν μικρές, αλλά ταυτόχρονα σπουδαίες αλλαγές! Τους ευχαριστούμε θερμά που μας χαρίζουν αισιοδοξία για μία καλύτερη ζωή!