Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια ξεχωριστή συζήτηση που αξίζει να δείτε!

Συζήτηση για τη σπατάλη τροφίμων

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωντανή συζήτηση μέσα από το studio του Garage TV. Συνομιλητές μας ήταν οι Ηλίας Μαμαλάκης, διάσημος σεφ, Ξένια Παπασταύρου, συνιδρύτρια του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και Κώστας Αμπελιώτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Για σχεδόν μια ώρα μιλήσαμε για τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής και κατανάλωσης. Καταπιαστήκαμε με τρόπους αξιοποίησης των περισσευμάτων και καλές πρακτικές για συντήρηση των τροφίμων. Σχολιάσαμε το μέγεθος της σπατάλης στην Ελλάδα και αναδείξαμε τις μικρές και μεγάλες πράξεις αλληλεγγύης που μπορούμε όλοι να αναλάβουμε. Αναδείξαμε μερικές παρανοήσεις γύρω από την ημερομηνία λήξης των τροφίμων και το μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε με την ημερομηνία λήξης του φρέσκου γάλακτος. Μιλήσαμε για τα λάθη που γίνονται στα εστιατόρια και κυρίως μιλήσαμε για όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, μεγάλοι και μικροί, ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη και να φέρουμε πολλαπλά οφέλη: στην τσέπη μας, στο περιβάλλον, στην αλληλεγγύη.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης κάνοντας κλικ εδώ (η συζήτηση ξεκινά στο 24.10 του βίντεο).

Παροτρύνουμε μεγάλους και μικρούς να δουν το βίντεο. Παροτρύνουμε επιπλέον τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας να προβάλλουν το βίντεο στους μαθητές τους. Έχουν πάρα πολλά να μάθουν. Γιατί όπως είπαν οι συνομιλητές μας "η σωτηρία για την μείωση της σπατάλης βρίσκεται στα σχολεία"!