Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εισαγωγή

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 868 εκ. πολίτες υποφέρουν από ασιτία. Η ποσότητα των 1,3 δις τόνων θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των 868 εκ. ανθρώπων που υποσιτίζονται.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο. Η σπατάλη τροφίμων, εκτός από τη διαιώνιση των ανισοτήτων, επιφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται επίσης πως για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση 5.000-10.000 λίτρων νερού.

Σε οικονομικό επίπεδο η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων. Παρά την εμφανή έλλειψη επαρκών στοιχείων για όλες τις χώρες της Ε.Ε., επιμέρους έρευνες ανέδειξαν την μεγάλη οικονομική διάσταση του φαινομένου. Για παράδειγμα, μελέτη της οργάνωσης WRAP στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά πως η σπατάλη τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες της τάξης των 595€  για κάθε νοικοκυριό ετησίως. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται αισθητό το μεγάλο κοινωνικό, οικολογικό και οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η σπατάλη τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο επειδή δεν είναι… όμορφα ή επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Τα μεγέθη είναι τέτοια, ώστε αν μειώναμε τη σπατάλη κατά 25%, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο!

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα θα είναι σημείο-κλειδί για την αλλαγή προτύπου ζωής, όπου η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί αισθητά φέρνοντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.

Μέσα από τον φάκελο για την σπατάλη τροφίμων θα μάθουμε μαζί τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση. Στην προσπάθειά μας έχουμε την πολύτιμη αρωγή του Μπορούμε, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει θέσει ως στόχο την μείωση της σπατάλης τροφίμων, και μοιραζόμαστε το σύνθημά του "Καμία μερίδα χαμένη"!

Εισαγωγικό Βίντεο

Σπατάλη τροφίμων

Δράσεις - Εκδηλώσεις

Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ ενημέρωσης και δράσης κατά της σπατάλης τροφίμων

2 οργανώσεις, 4 συνεργαζόμενοι φορείς, 3 καταξιωμένοι σεφ, 2 ομάδες μαγειρικής, 60 εθελοντές, 1100 επισκέπτες. Είμαστε περήφανοι για αυτό που συνέβη το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 στο πρώτο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από 1100 μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας επισκέφθηκαν το διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων – το πρώτο που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα - με οικοδεσπότες το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στο Impact Hub Athens.

Μέσα σε δύο μόλις ημέρες, 3 καταξιωμένοι σεφ, ο Άκης Πετρετζίκης, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Λευτέρης Λαζάρου, καθώς και 2 ομάδες μαγειρικής, οι Troo Food Liberation και οι Tip the Chef, μοιράστηκαν με τους επισκέπτες  πλήθος μυστικών για νόστιμες συνταγές με περισσεύματα. Παράλληλα, έδωσαν απλές συμβουλές για καλύτερη αξιοποίηση των τροφίμων που αγοράζουμε και καταπολέμηση της σπατάλης. Cake pops με τρίμματα από μπισκότα και κέικ, ένα εξαιρετικό πιάτο με ζυμαρικά, κιμά και γιαούρτι που ξέμειναν μέρες στο ψυγείο, χθεσινά σουβλάκια με πίτα που μεταμορφώθηκαν σε ένα gourmet πιάτο με ρύζι και σως, αλλά και muffins από μακαρόνια, κοτόπουλο και αβγό ήταν μερικές από τις συνταγές που οι επισκέπτες θαύμασαν και γεύτηκαν.

Οι μικροί επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν δημιουργικά σε βιωματικά παιχνίδια που υλοποίησαν το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η ομάδα Playroom και οι “Let’s go green”. Παιδιά από το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Μαρασλείου και σχολεία από τον Αυλώνα και το Καπανδρίτι, μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες του φεστιβάλ, ενημερώθηκαν για τον δεκάλογο περιορισμού της σπατάλης φαγητού, ανακάλυψαν τα μυστικά της κομποστοποίησης και παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ, σχετικά με αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα.

Μεταξύ των δρώμενων του φεστιβάλ, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στο  εξαιρετικό βιωματικό εργαστήριο για τις ετικέτες τροφίμων από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια και την αστείρευτη ενέργεια των 60 εθελοντών, οι οποίοι κατατόπισαν και συνομίλησαν με τους επισκέπτες για αυτά που μπορούσαν να δουν και να πράξουν!  Το κλείσιμο του φεστιβάλ έγινε μαζί με τα μέλη της ιστοσελίδας «Συνταγές της Παρέας», τα οποία έστειλαν ένα μήνυμα αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί τους γλυκίσματα που μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ προσφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής αστέγων της Πράξις και στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων της Άρσις.

Το WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ ευχαριστούν τις επιχειρήσεις ΙΚΕΑ, ΑΒ Βασιλόπουλος και Γίνε Αγρότης για την προσφορά προϊόντων και υλικών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει επίσης να δοθούν στην επιχείρηση Βελτιωτική Παππάς για τους κομποστοποιητές που προσέφερε για τις ανάγκες του φεστιβάλ.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα και τα βίντεο του φεστιβάλ:

 

Ο λόγος στους ειδικούς

Τρεις συνεντεύξεις από τρεις ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει σπατάλη τροφίμων και κάνουν ό,τι μπορούν για να την περιορίσουν.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης, διάσημος σεφ, εξηγεί με απλά λόγια τι σημαίνει σπατάλη και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες. Με τον γνωστό αφοπλιστικό του λόγο, ο κύριος Μαμαλάκης αναδεικνύει μερικά κακώς κείμενα στον τομέα της υψηλής γαστρονομίας και φανερώνει τις σκέψεις του αν είχε τη δυνατότητα να κρατά "ένα μαγικό ραβδάκι".

Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, μας μιλά για την σπατάλη στην Ελλάδα και δείχνει το δρόμο για μια πολύτιμη αλληλέγγυα πράξη στην οποία όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε ώστε να μην πάει "καμιά μερίδα χαμένη".

Ο Κώστας Αμπελιώτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παραθέτει τα μεγέθη της σπατάλης και τις παρενέργειες που προκαλεί και προσπαθεί να λύσει τις παρεξηγήσεις γύρω από την ημερομηνία λήξης των τροφίμων.

Δείτε αμέσως πιο κάτω τα βίντεο:

Ηλίας Μαμαλάκης

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης

Κώστας Αμπελιώτης

Ρωτάτε - Απαντάμε

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωντανή συζήτηση μέσα από το studio του Garage TV. Συνομιλητές μας ήταν οι Ηλίας Μαμαλάκης, διάσημος σεφ, Ξένια Παπασταύρου, συνιδρύτρια του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και Κώστας Αμπελιώτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Για σχεδόν μια ώρα μιλήσαμε για την σπατάλη τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής και κατανάλωσης. Καταπιαστήκαμε με τρόπους αξιοποίησης των περισσευμάτων και καλές πρακτικές για συντήρηση των τροφίμων. Σχολιάσαμε το μέγεθος της σπατάλης στην Ελλάδα και αναδείξαμε τις μικρές και μεγάλες πράξεις αλληλεγγύης που μπορούμε όλοι να αναλάβουμε. Αναδείξαμε μερικές παρανοήσεις γύρω από την ημερομηνία λήξης των τροφίμων και το μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε με την ημερομηνία λήξης του φρέσκου γάλακτος. Μιλήσαμε για τα λάθη που γίνονται στα εστιατόρια και κυρίως μιλήσαμε για όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, μεγάλοι και μικροί, ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη και να φέρουμε πολλαπλά οφέλη: στην τσέπη μας, στο περιβάλλον, στην αλληλεγγύη.
Δείτε πιο κάτω το βίντεο της συζήτησης. Η συζήτηση ξεκινά στο 24.10 και διαρκεί περίπου 45 λεπτά