Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κομποστοποίηση για παιδιά- ένα βιωματικό παιχνίδι από την ομάδα Let's go green!

(c) WWF Ελλάς
 
Η συμμετοχή της ομάδας μας στο 1ο ελληνικό φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων με τη δράση «Βιωματικό εργαστήριο κομποστοποιησης για παιδιά» μας γέμισε χαρά, καθώς το θέμα της σπατάλης τροφίμων είναι υψηλής σπουδαιότητας και η σωστή ενημέρωση είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί.
 
Η αξιοποίηση των περισσευμάτων δεν είναι «ντροπή» ή «τσιγκουνιά»! Είναι επιτακτική ανάγκη,είναι κάτι που πρέπει να υιοθετήσουν μικροί και μεγάλοι. «Είναι αμαρτία να πετάς φαγητό» έλεγε η γιαγιά μουΚαι ό,τι δεν μπορεί να καταναλωθεί (όπως για παράδειγμα οι φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά), δεν πάει στα σκουπίδια, αλλά μπορεί να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί και πάλι σε κάτι χρήσιμο. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της δράσης μας στο παιδικό τμήμα του φεστιβάλ: Μάθαμε για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, δηλαδή την κομποστοποίηση.
 
Στον πανέμορφο χώρο διεξαγωγής των παιδικών δράσεων, ο «Γεώ» γεωσκώληκας και η παρέα του έστησαν θεατρικό παιχνίδι για την κομποστοποίηση με τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν με αμείωτο ενδιαφέρον. «Ξέρετε ότι με την κομποστοποίηση μπορείτε να φτιάξετε λίπασμα για τα φυτά σας απο οργανικά σκουπίδια;» είπε ο «Γεώ» ο γεωσκώληκας στους μικρούς φίλους του. «Φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών, χρησιμοποιημένος καφές και τσάι, φύλλα ξερά, πριονίδι, στάχτη από τζάκι και πολλά άλλα υλικά, μπορούμε να τα βάλουμε στον κομποστοποιητή μας και να φτιάξουμε λίπασμα, δηλαδή θρεπτική τροφή για τα φυτά μας!» Το θεατρικό παιχνίδι «έκλεισε» με «το τραγούδι του γεωσκώληκα», που ο «Γεώ» χόρεψε με τους μικρούς του φίλους.
 
Το εργαστήριο συνεχίστηκε με πολλές ακόμα βιωματικές δράσεις και παιχνίδια για την κομποστοποίηση, που ενθουσίασαν τα παιδιά, ενώ καταπληκτική υπήρξε και η γνωριμία των παιδιών με πραγματικούς γεωσκώληκες! Κάποια παιδιά μάλιστα πήραν και κάποιους μαζί τους υποσχόμενα ότι θα τους προσέχουν.
 
Ανυπομονούμε για την επόμενή μας συνάντηση!
 
Κατερίνα Καψαμπέλη- Let's go green
 
Η ομάδα Let’s go green εκπονεί πρωτότυπα βιωματικά εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για παιδιά σε σχολεία, σχετικά με την κομποστοποίηση οικιακών απορριμμάτων. Βασικό μέλημα είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την περιβαλλοντική συνείδηση, την αγάπη για το περιβάλλον και την ενασχόληση με τη φύση, μέσα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι. Το μότο μας είναι: «Ποτέ δεν ξεχνάς κάτι που έμαθες μέσα στην χαρά»