Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Ημέρα της Γης: 9 ιδέες για να τη γιορτάσουμε!

Η ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου και αποτελεί την κατάλληλη αφορμή για να σκεφτούμε λίγο περισσότερο τον πλανήτη, το σπίτι μας. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής έστω και λίγο από τον καθένα μας είναι καθοριστική, αφού και η ατομική δράση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ειδικά σε περίπτωση που στην καθημερινότητά σου επιλέγεις να ανακυκλώνεις, να χρησιμοποιείς υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και να μειώσεις τη χρήση του αυτοκινήτου, τότε είσαι ήδη ένας σημαντικός σύμμαχος στην προστασία της Γης!

Για να γιορτάσουμε παρέα αυτή την ξεχωριστή ημέρα μοιραζόμαστε μαζί σου 8+1 ιδέες για μία καλύτερη ζωή για εσένα και ένα μικρό δώρο στον πλανήτη.

Αρνήσου να πάρεις πλαστική σακούλα. Μην πέσεις στην παγίδα της δωρεάν σακούλας, η προσφορά αυτή κοστίζει πολύ περισσότερο από ότι νομίζεις στον ίδιο τον πλανήτη αφού απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθεί εντελώς. Άντ’αυτού προτίμησε μια πάνινή τσάντα για να μεταφέρεις τρόφιμα και ψώνια, την οποία θα έχεις την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις πολλές φορές.

-Προτίμησε τα μέσα αστικών συγκοινωνιών, ή ακόμα καλύτερα, το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σου. Έχουν χαμηλότερο κόστος και για το πορτοφόλι σου αλλά και για το περιβάλλον. Για να αποφύγεις το άγχος έλεγξε από πριν τα δρομολόγια, ώστε να είσαι συνεπής στη στάση.

-Περιόρισε τη σπατάλη στα τρόφιμα. Με σωστή διατήρηση τα τρόφιμα διατηρούνται για πολλές μέρες χωρίς να χάνουν τη διατροφική τους αξία, ενώ μπορούν αποτελέσουν συστατικά νέων συνταγών.

-Χάρισε ότι δε χρειάζεσαι.  Πριν πάρεις την απόφαση να πετάξεις κάποιο ρούχο ή κάποιο αντικείμενο το οποίο καταλαμβάνει χώρο στη ντουλάπα σου ή στα ράφια σου, δες μήπως είναι θησαυρός κάποιου άλλου.

-Προτίμησε τοπικά προϊόντα και όχι προϊόντα που έχουν κάνει πολλά… χιλιόμετρα. Ενίσχυσε τις τοπικές μάρκες αλλά και τα τοπικά προϊόντα και μην αναζητάς «εξωτικές» επιλογές οι οποίες έχουν μεταφερθεί από την άλλη άκρη της γης δαπανώντας μεγάλα ποσά σε καύσιμα και μεταφορές.

-Απόφυγε την αγορά προϊόντων μιας χρήσης όπως το χαρτί κουζίνας. Αντικατάστησε το με κάποιο πανί ή με κάποια πετσέτα. Θα "σώσεις" χρήματα και αρκετά δέντρα.

-Κάνε κομποστοποίηση. Αντί να πετάξεις στον κάδο σκουπιδιών τα περισσεύματα των τροφίμων, κομποστοποίησε τα. Όχι μόνο θα έχεις δωρεάν λίπασμα για τις γλάστρες σου, αλλά θα είναι και απολύτως βιολογικό.

-Δώσε μια δεύτερη ευκαιρία στα παλιά σου αντικείμενα. Παλιά μπουκάλια μπορούν να γίνουν φαναράκια, ποτιστήρια να μετατραπούν σε υπέροχα διακοσμητικά για τη βεράντα, παλιοί μεταλλικοί σωλήνες σε φωτιστικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και δημιουργικότητα.

-Εκτίμησε το πράσινο, σε όποια ποσότητα και συχνότητα το συναντάς στην καθημερινότητά σου! Ανακάλυψε πράσινες οάσεις στην πόλη σου και ξεκίνα να επισκέπτεσαι περισσότερα πάρκα! Ανακάλυψε που υπάρχουν κρυμμένα διαμαντάκια στην πόλη σου μέσα από την εφαρμογή WWF Greenspaces!