Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διατροφή

Σας έχει τύχει ποτέ να μείνετε χωρίς φαγητό και νερό για πολλές ώρες; Θυμάστε πώς νιώσατε τη στιγμή που βάλατε στο στόμα σας την πρώτη μπουκιά από λίγο φαΐ ή την πρώτη γουλιά νερό; Μήπως μία και μοναδική μπουκιά ήταν αρκετή για να νιώσετε αμέσως αναζωογονημένοι;

Μέσα στην τροφή περιέχονται όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί του σώματος, να γίνουμε δυνατοί, υγιείς, διαυγείς, γεμάτοι ενέργεια για κίνηση, σκέψη και δράση.

Και ενώ η τροφή είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη, με τους σημερινούς όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς ζωής, κινδυνεύουμε να χάσουμε το χρόνο, τη διάθεση αλλά και την ίδια την τροφή σε φυσική μορφή. Η αναζήτηση για ποικιλία, αφθονία, τελειότητα και άνεση, μας έχει οδηγήσει σε διατροφικές επιλογές και επεμβάσεις που έχουν επιδράσεις και συνέπειες στην υγεία μας, στο περιβάλλον και στα άλλα πλάσματα του πλανήτη.

Ο τρόπος που έχουμε επέμβει στη χημική σύσταση της τροφής μας, ο τρόπος που την παράγουμε και τη διανέμουμε, τα φαγητά που καταναλώνουμε, έχουν τεράστια επιβάρυνση όχι μόνο στον άνθρωπο, αλλά σε όλο το πλέγμα της ζωής με το οποίο είναι 'αλυσοδεμένος'. Θα προτιμούσε κανείς μια τροφή γεμάτη χημικές ουσίες από μία άλλη καθαρή; Αν η απάντηση είναι όχι για τον άνθρωπο, είναι  σίγουρα όχι και για κάθε άλλη ζωντανή ύπαρξη στη Γη.

Είναι πλέον ανάγκη να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να ξαναβρούμε τον έλεγχο αποκτώντας μία υπεύθυνη συμπεριφορά σε σχέση με τη διατροφή μας που θα εξασφαλίσει τη διατήρηση του πλανήτη και της ζωής. Ας ξεκινήσουμε από τη βάση, εκεί που η τροφή χτίζει και δομεί σωστά το σώμα και οι καλές συνήθειες γίνονται δεύτερη φύση, από τα παιδιά. Ας δώσουμε στους μαθητές αλλά και στους γονείς, τροφή για σκέψη αλλά και σκέψη για την τροφή τους, έτσι ώστε η τελευταία να αποκτήσει ποιότητα αλλά και να ξαναβρεί την πολιτιστική της αξία.

“Πριν τελειώσετε το πρωινό σας σήμερα το πρωί στηριχθήκατε στο μισό κόσμο”
Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

«Είμαστε βεβαίως πολλά παραπάνω από αυτά που τρώμε, αλλά αυτό που τρώμε μπορεί ωστόσο να μας βοηθήσει να γίνουμε πολλά περισσότερα από αυτό που είμαστε.»
Adelle Davis, Αμερικανίδα συγγραφέας

Προτεινόμενες Δράσεις