Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

στη γειτονιά

Όχι στην σπατάλη!

Σίγουρα έχει τύχει να πάμε σε ένα εστιατόριο πολύ πεινασμένοι και να παραγγείλουμε λίγο περισσότερο από όσο μπορούμε τελικά να φάμε. Είτε παραγγείλαμε τον μισό κατάλογο γιατι θέλαμε να τα δοκιμάσουμε όλα, είτε πεινούσαμε και αποφασίσαμε να «παραγγείλουμε κι άλλα για να μας φτάσουν!» η ουσία είναι ότι το γεύμα τέλειωσε και βρισκόμαστε απειλητικά περιτριγυρισμένοι από μισοτελειωμένες μερίδες μέσα σε μισογεμάτα πιάτα. Μαζί με τα χρήματα μας κλαίμε και το «χαμένο φαγητό». Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σε πρώτη φάση να ζητήσουμε το φαγητό μας σε πακέτο. Όπως σημειώνει και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στον δεκάλογο κατά της σπατάλης «Ζητήστε από τον εστιάτορα να βάλει σε συσκευασία ό,τι δεν φάτε, για να τα φάτε αργότερα. Αν δεν θέλετε να τα φάτε την ίδια ή την επόμενη ημέρα, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σας. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες, ελάχιστοι Έλληνες παίρνουν μαζί τους το περισσευούμενο φαγητό τους από τα εστιατόρια (στις ΗΠΑ το ποσοστό αγγίζει το 50%.». Πιθανότατα το πάθημα μας θα μας γίνει μάθημα και την επόμενη φορά θα παραγγέλνουμε με σύνεση τις μερίδες καθώς η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

Αλλά ας μη σταματήσουμε εδώ! Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποτελεσματικά και στο επίπεδο της γειτονιάς μας: Εκτύπωνουμε το αφισάκι  και κάνουμε μια βόλτα στα γειτονικά μας εστιατόρια και καφέ ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να το αναρτήσουν.  Ας συμμαχήσουμε όλοι ομαδικά στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων! «Παρ'το μαζί σου», δεν είναι ντροπή!

Κι αν θέλουμε να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα ζητάμε από τα εστιατόρια αυτά να δίνουν την επιλογή της «μισής μερίδας».

Γιατί να πάρουμε μαζί το φαγητό φεύγοντας;

Δεν ξεχνάμε να μετρήσουμε σε πόσα εστιατόρια αναρτήσαμε το αφισάκι και να βγάλουμε πολλές φωτογραφίες για να τις αναρτίσουμε στον απολογισμό της δράσης μας.

Παρ'το μαζί σου-αφίσα

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία