ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Βιωματικό σεμινάριο "Τροφή για σκέψη"- Όλα όσα ακούσαμε, είδαμε και μάθαμε
Ας ξεκινήσουμε με λίγα νούμερα…για σκέψη:
- Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα έχει γίνει 9 δις
- Σήμερα, 1δις ανθρώπων υποσιτίζεται παγκοσμίως τη στιγμή που οι ανάγκες για τροφή αυξάνονται.
- Σημειώστε επίσης ότι για να παραχθεί ένα κιλό μοσχάρι χρειάζονται συνολικά 10.000 λίτρα νερό, ενώ μία κούπα καφέ απαιτεί 140 λίτρα.
- 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο με την ετήσια σπατάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανέρχεται σε 89εκ. τόνους. Αλλιώς, 179 κιλά σπατάλης ανά κάτοικο τον χρόνο.
- Οι 89 εκ. τόνοι τροφίμων συντελούν στην έκλυση 170 εκ. τόνων CO2 και αναλογούν σε περίπου 595 ευρώ σπατάλης ανά νοικοκυριό τον χρόνο. Πεταμένα λεφτά στην κυριολεξία!
Αυτά και άλλα σχετικά ενδιαφέροντα στοιχεία αναλύθηκαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Τροφή για σκέψη», που διοργανώθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών σε συνεργασία με το WWF Eλλάς και με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών.
Το σεμινάριο κάλύψε ζητήματα διατροφικών επιλογών και συνηθειών σε συνάρτηση με το περιβάλλον (ομιλία Κ. Αμπελιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου), με την αντιμετώπιση του υποσιτισμού υπό το πρίσμα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (εισήγηση της οργάνωσης «Μπορούμε») και με την ανάγκη ενθάρρυνσης των παιδιών να γίνουν ενεργοί πολίτες με την ανάληψη δημιουργικών συμμετοχικών δράσεων στο σχολείο, το σπίτι και τη γειτονιά. (ομιλία Μ. Δημοπούλου, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α’ Αθηνών).
Στο βιωματικό κομμάτι του σεμιναρίου « Τρέφομαι με σκέψη για το σώμα μου, τον πλανήτη μου και την τσέπη μου», οι εκπαιδευτικοί, εκκινώντας από το καθημερινό κολατσιό τους, συζήτησαν σε βάθος, βίωσαν και κατέγραψαν ευφάνταστες καλές πρακτικές για θέματα παραγωγής , μεταφοράς και συντήρησης τροφής, εποχικότητας-εντοπιότητας προϊόντων, σπατάλης και οικονομίας φαγητού με στόχο την ενθάρρυνση των μαθητών τους να επιλέξουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα από απλά διατροφικά βήματα.
Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις γι’ αυτό αν είστε εκπαιδευτικός, εγγραφείτε στο πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» εδώ και δηλώστε συμμετοχή μαζί με το σχολείο σας. Αν πάλι είστε γονιός, ενημερώστε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου των παιδιών σας και προτρέψτε τους να δηλώσουν συμμετοχή. Περιμένουμε δράσεις και ιδέες σας!
Facebook comments