Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Μαθητές υιοθετούν ένα πάρκο και εμπνέουν!

Τα παιδιά μας διδάσκουν για άλλη μία φορά! Με την εθελοντική της δράση η Γ2 τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς (τη σχολική χρονια 2014-15) κατάφερε να ενεργοποιήσει φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και απλούς πολίτες για μία πράσινη δράση που εμπνέει τον καθένα. Η συγκεκριμένη τάξη, υιοθέτησε ένα χώρο κοντά στο σχολείο ο οποίος και ήταν εγκαταλελειμμένος από τον Δήμο. Οι μαθητές τον μέτρησαν και τον αποτύπωσαν με τη βοήθεια αρχιτέκτονα μηχανικού. Τον καθάρισαν από τα σκουπίδια, έκοψαν τα χόρτα, κλάδεψαν τα δέντρα. Αυτό συνεχίστηκε για ένα εξάμηνο. Οι δράσεις επαναλαμβάνονταν δύο φορές τον μήνα.

Οι μαθητές ζήτησαν φυτά από το Δασαρχείο και τον Μάρτιο με τη βοήθεια των περίοικων και λίγων γονιών τα φύτεψαν. Φρόντισαν επίσης να μεταφερθεί εύφορο χώμα από μία οικοδομή που ξεκινούσε να χτιστεί στη γειτονιά. Γύρω από το οικόπεδο αυτό υπήρχαν τρία εγκαταλειμμένα οχήματα. Μετά από πολλές προσπάθειες αποσύρθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, με την παρέμβαση των μαθητών κινητοποιήθηκε η ΔΕΥΑΛ και έφτιαξε φρεάτια στο σημείο δίπλα στον συγκεκριμένο χώρο το οποίο πλημμύριζε από τα βρόχινα νερά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του εκπαιδευτικού τα παιδιά αγάπησαν τον χώρο και ακόμα και τώρα τον νιώθουν κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Παρ’ ότι το πρόγραμμα έλαβε τέλος συνεχίζουν να πηγαίνουν όταν βρίσκουν ελεύθερο χρόνο και να τον περιποιούνται. Επίσης κατάφεραν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των περίοικων οι οποίοι παρακινούμενοι από τους μαθητές συνεχίζουν να φυτεύουν άνθη, να σκαλίζουν το χώρο και γενικότερα να νοιάζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δήμαρχος μετά από τη συνάντησή της με τους συγκεκριμένους μαθητές ενημέρωσε τους Διευθυντές και των άλλων σχολείων της πόλης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τους πρότεινε να αναλάβουν τα σχολεία τους μαθητές παρόμοιες εθελοντικές δράσεις σε δημόσιους χώρους.

Μπράβο στα παιδια και στους εκπαιδευτικούς τους για αυτό το υπέροχο παράδειγμα κινητοποίησης και υιοθέτησης ενός χώρου πρασίνου.

Ελπίζουμε η εφαρμογή www.greenspaces.gr να αποτελέσει έναυσμα για γονείς και μαθητές για περισσότερες παρόμοιες δράσεις και να δημοσιευσουμε πολλές παρόμοιες ιστορίες!