Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Οι μαθητές παραδίδουν «πράσινα» μαθήματα!

Μόλις πριν ένα μήνα το WWF Ελλάς πραγματοποίησε τον πιο πράσινο διαγωνισμό για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στέφοντας τους «Πράσινους πρωταθλητές»! Οι μαθητές μέσα από την πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces, ξεχύθηκαν στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης τους για να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου που τους περιβάλλουν.

Στον διαγωνισμό, που υλοποιήθηκε με τη στήριξη του British Council, συμμετείχαν 40 μαθητές από 11 σχολεία της χώρας καταγράφοντας 320 νέους χώρους πρασίνου ανά την Ελλάδα. Τρεις από τους διακριθέντες του διαγωνισμού με τις περισσότερες καταγραφές χώρων μας μίλησαν για την εμπειρία τους στο πράσινο της πόλης τους. Όπως ο Εφραίμ, μαθητής από τη Σχολή Καλαμαρί μας αποκάλυψε:
«Βγήκα βόλτες, κυκλοφόρησα στην πόλη μου και έβαλα έναν στόχο. Να καταγράψω τα περισσότερα πάρκα από όλους!  Με αυτή την ευκαιρία όμως,  άρχισα να παρατηρώ τα αγάλματα και τις ονομασίες των πάρκων κι έτσι έμαθα πολλές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης μου.»

Τα παιδιά, έχοντας περάσει έναν ολόκληρο μήνα στην εξερεύνηση των πράσινων σημείων της πόλης τους μας μίλησαν για όσα τους προβλημάτισαν.

Η Μαργαρίτα, μαθήτρια από τη Σχολή Καλαμαρί, που κατέγραψε τους περισσότερους χώρους πρασίνου, ήρθε αντιμέτωπη αρκετές φορές με άσχημες εικόνες στις παιδικές χαρές.
«Ορισμένα από τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές ήταν σπασμένα και πλέον επικίνδυνα  για να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά. Κούνιες με σπασμένες αλυσίδες, τραμπάλες ξεχαρβαλωμένες και το χειρότερο όλων… παντού ακαθαρσίες των σκύλων!»
 



Ο Αλέξανδρος, από το 2ο Λύκειο Ελευσίνας «Πυρουνάκειο», κατά την ανακάλυψη των χώρων διαπίστωσε πως δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με ειδικές ανάγκες που θέλουν να επισκεφτούν έναν πράσινο χώρο.
«Κατά την καταγραφή χώρων μέσω του WWF GreenSpaces υπάρχει μια λίστα με τα χαρακτηριστικά του κάθε χώρου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επιλογή «πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.» Από τότε ξεκίνησα να παρατηρώ ότι πολλοί χώροι πρασίνου στην Ελευσίνα δεν έχουν επαρκείς υποδομές.»
 

Ο Εφραίμ στάθηκε στην καθαριότητα των χώρων. Μας είπε ότι: «Πολλά σκουπίδια ήταν εκτός των κάδων απορριμμάτων, αρκετά παγκάκια είχαν βανδαλισμούς και κατέστρεφαν την εικόνα του πάρκου.»

Και τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;

Ο Αλέξανδρος πρότεινε: «Τα σχολεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μπορούσαν να επισκέπτονται τα πάρκα της γειτονιάς τους και να τα φροντίζουν, αλλά και να ενημερώνουν το δήμο για τυχόν ζημιές και καταστροφές».


 

Η Μαργαρίτα δήλωσε: « Ο δήμος θα ήταν όμορφο να δημιουργήσει ειδικούς χώρους για τα κατοικίδια, ώστε και αυτά να παίζουν ανέμελα αλλά και οι παιδικές χαρές να μένουν καθαρές για τα παιδιά.»

Τέλος, ο Εφραίμ σκέφτηκε πως οι χώροι πρασίνου θέλουν περισσότερη ζωντάνια. «Οι δήμοι και τα σχολεία θα μπορούσαν να διοργάνωναν πιο συχνές εκδηλώσεις, γιορτές και αθλητικά παιχνίδια. Τότε όλοι θα περνάγαμε τέλεια και θα θέλαμε να πηγαίνουμε συνέχεια στα πάρκα.»
 
Τα παιδιά μίλησαν. Οι μεγάλοι πρέπει να δράσουμε! Ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε την κατάσταση του πρασίνου, μιας και είναι η ελάχιστη σύνδεση που έχουμε με τη φύση στις πόλεις. Τα βήματα είναι απλά:


•    Κατέβασε στο κινητό σου την εφαρμογή WWF GreenSpaces, την εφαρμογή με τον μεγαλύτερο χάρτη πάρκων σε όλη την χώρα.
•    Κατάγραψε και αξιολόγησε το πάρκο της γειτονιάς σου, ώστε να αναδείξεις την κατάσταση του.
•    Εμπνεύσου από αυτή τη λίστα για τις δράσεις που μπορείς να κάνεις με τα παιδιά στο πάρκο της γειτονιάς σου!