Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Παγκόσμια ημέρα Ζώων: γιορτάζουμε παρέα τους!

Από την ανιδιοτελή αγάπη, τη φιλία, την πολύτιμη συντροφιά και το αίσθημα ασφάλειας, τη μείωση του στρες και της μοναξιάς αλλά και τη διέξοδο από τη συχνά αγχωτική καθημερινότητα, τα ζώα και μάλιστα τα κατοικίδια διδάσκουν σε πολλούς μία μοναδική σχέση αγάπης. Και οι αρετές τους δεν σταματάνε εδώ: επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη των παιδιών, επιστρέφουν πολλαπλασιασμένα τη φροντίδα και το ενδιαφέρον που τους δείχνουμε, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μας προτρέπουν σε περισσότερη άθληση και γίνονται φορέας κοινωνικοποίησης με άλλους ανθρώπους!

Τι γίνεται όμως στις πόλεις; Έχουμε αρκετό χρόνο και χώρο να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική σχέση; Πολλοί ζωόφιλοι αναφέρουν ότι θα ήθελαν περισσότερους φιλόξενους χώρους για βόλτα με τον σκύλο τους, ενώ πολλοί άλλοι παραπονιούνται ότι συχνά τα σκυλιά γίνονται η αιτία μίας σειράς προβλημάτων κατά τη βόλτα τους σε κάποιον πράσινο ή ανοιχτό χώρο: περιττώματα και ακαθαρσίες, τετράποδα που τριγυρνάνε ελεύθερα χωρίς την επίβλεψη κάποιου, αλλά και ελλιπής προσπάθεια αρμονικής συνύπαρξης ζώων και ανθρώπων σε έναν χώρο. Δεν είναι μάλιστα ψέμα ότι πολλοί γονείς με παιδιά αρνούνται να επισκεφτούν έναν πράσινο χώρο επειδή «θα είναι βρώμικος, επικίνδυνος ή αφημένος στην κυριαρχία των τετράποδων»!

Σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν ανήκεις, αν έχεις ή αν δεν έχεις κατοικίδιο, μέσα από την εφαρμογή WWF GreenSpaces μπορείς να βρεις τον δικό σου αγαπημένο πράσινο χώρο για μία ποιοτική βόλτα χωρίς προβλήματα!  Αν έχεις σκύλο, μπορείς μέσα από το ειδικό φίλτρο της εφαρμογής να βρεις ένα πάρκο που είναι φιλικό προς κατοικίδια, ενώ δεν είναι πλέον λίγα τα πάρκα που είναι ειδικά σχεδιασμένα μόνο για σκύλους! Ανακάλυψε τα εδώ! Αν πάλι νιώθεις ότι η κατάσταση σε κάποια πάρκα χρήζει βελτίωσης, μπορείς να κάνεις το δικό σου σχόλιο μέσα από την εφαρμογή προσκαλώντας τον Δήμο να αναλάβει δράση και να μεριμνήσει για τη βελτίωση της κατάστασης.

Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι όλα είναι θέμα καλής πρόθεσης και διάθεσης! Αν έχουμε κατοικίδιο:

-Κυκλοφορούμε μαζί του φορώντας του λουρί. Μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι το κατοικίδιο μας είναι φιλικό, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε την αντίδραση άλλων τετράποδων στο πέρασμά μας!

-Μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και δεν φεύγουμε αδιάφορα. Τα περιττώματα των σκύλων ΔΕΝ είναι λίπασμα για την χλωρίδα ενός μέρους, ενώ συχνά προκαλούν μία αλυσίδα προβλήματων υγιεινής στους επισκέπτες ενός χώρου και η αμέλεια σχετικά με τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου μας είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο προς τους ιδιοκτήτες.

-Περνάμε χρόνο και αθλούμαστε μαζί  σε χώρους που γνωρίζουμε και σεβόμαστε!

-Θυμόμαστε ότι ήδη γίνονται μεγάλες προσπάθειες από συλλογικότητες πολιτών, ζωοφιλικές οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες για μία καλύτερη συμπεριφορά τόσο απέναντι στα ζώα αλλά και στον συνάνθρωπο. Σε πολλά πάρκα υπάρχουν ήδη ποτίστρες και ταΐστρες, ανάλογες πινακίδες «καλής συμπεριφοράς» ενός κατοικίδιου, αλλά ακόμα και πλαστικές σακούλες για να μαζεύουμε τα περιττώματα των τετράποδων φίλων. Ας τα αξιοποιήσουμε ανάλογα!

Καλές βόλτες σε μικρούς και μεγάλους, σε σκυλιά και ανθρώπους! Άλλωστε είναι καλύτερα όταν ζούμε όλοι παρέα χωρίς...παρατράγουδα και γκρίνιες!