Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σπατάλη τροφίμων σε νούμερα...

(c) AFP/Getty images
Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 στoν Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το Feeding the 5000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν για 5000 πολίτες. Το γεύμα θα προετοιμαστεί αποκλειστικά με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που θα πετάγονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος. Η WWF - Καλύτερη Ζωή συνδιοργανώνει την εκδήλωση και συμμετέχει στις δράσεις της ημέρας μαζί με άλλους εκλεκτούς συμμάχους, όπως πχ. το Μπορούμε και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο! Για να πάρεις μία γεύση για το μέγεθος της εκδήλωσης σε νούμερα και ποσά, σκέψου ότι:
 
Πάνω από 1 τόνος λαχανικών και φρούτων θα χρησιμοποιηθούν για το γεύμα και εκατοντάδες κιλά ‘άσχημων’ λαχανικών θα μαζευτούν από χωράφια κοντά στη Θεσσαλονίκη από δεκάδες εθελοντές. Για την προετοιμασία της εκδήλωσης δε πάνω από 150 εθελοντές θα συνδράμουν δυναμικά και πάνω από 70 εθελοντές θα καθαρίσουν και θα κόψουν τα λαχανικά για το γεύμα – ένα τεράστιο μπριάμ – τη μέρα πριν την εκδήλωση στο ρυθμό χορευτικής μουσικής από γνωστούς DJ.
 
Τι γίνεται όμως με τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως; Πόσο φαγητό σπαταλάται τη στιγμή που περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται παγκοσμίως;
 
 
Παγκoσμίως 
 
Τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση σπαταλάται - περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι. (Global Food Losses and Food Waste FAO, 2011)
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. (Waste: Uncovering the Global Food Scandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009). 
10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλούσιων χωρών προέρχεται από την καλλιέργεια τροφίμων που καταλήγουν να μην καταλώνονται. (Waste: Uncovering the Global Food Scandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009). 
 
Στην Ευρώπη
 
Για κάθε ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι (BIO IS / Eurostat, οι γεωργικές απώλειες δεν συμπεριλαμβάνονται) 
Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως. (BIO IS / Eurostat, oi γεωργικές απώλειες αποκλείονται, μη φαγώσιμα προϊόντα περιλαμβάνονται) 
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι αν χρησιμοποιούνταν περισσεύματα τροφίμων για την εκτροφή ζώων αντί για πρωτογενείς τροφές, θα απελευθερώνονταν ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. 
Η εκτροφή γουρουνιών με περισσεύματα τροφίμων θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για 40 εκατομμύρια τόνους σόγιας, που καλλιεργούνται σε τροπικά δάση κάθε χρόνο και εισάγονται στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου.
 
Στην Ελλάδα
 
Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών περισσευμάτων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Από αυτά, περίπου 30 κιλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες. 
Έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος WWF - Καλύτερη Ζωή έδειξε ότι  το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους  από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.
 
Αν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις μέρες, μη λείψεις από το ΜΕ-ΝΟΥ για 5000.
Αν δεν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη, μπορείς να ενημερώσεις φίλους και γνωστούς από την περιοχή. Μπορείς επίσης να μάθεις περισσότερα για τη σπατάλη τροφίμων στη σχετική θεματική της WWF - Καλύτερης Ζωής!