Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εκπέμπουμε ζωντανά και απαντάμε στις ερωτήσεις των πολιτών για τη σπατάλη τροφίμων

Σε ποιο στάδιο της αλυσίδας της τροφής εντοπίζεται η μεγαλύτερη σπατάλη; Στην κατανάλωση ή την παραγωγή; Ποια τρόφιμα πετάμε περισσότερο σε κάθε νοικοκυριό και με ποιους τρόπος μπορούμε να το αποφύγουμε; Πώς μπορεί η μείωση της σπατάλης τροφίμων να μεταφραστεί σε αλληλεγγύη, σεβασμό στο περιβάλλον και λιγότερα έξοδα;

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, στις 19:45, η πρωτοβουλία Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς καλεί τρεις ειδικούς στο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και απαντά ζωντανά από το studio του Garage TV στις ερωτήσεις του κοινού. Ο Ηλίας Μαμαλάκης, διάσημος σεφ, η Ξένια Παπασταύρου, συνιδρύτρια του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και ο Κώστας Αμπελιώτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Χαρόκοπειο Πανεπιστήμιο, θα αποτελέσουν το πάνελ μιας ζωντανής εκπομπής που θα δώσει απαντήσεις στους πολίτες σε πραγματικό χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να στείλουν οι πολίτες τις ερωτήσεις τους στο info@kalyterizoi.gr αλλά και μέσω Facebook.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης θα μιλήσει για τη σπατάλη τροφίμων ανά νοικοκυριό, ενώ εστιάζει και στον τομέα της υψηλής γαστρονομίας, των εστιατορίων και των super markets. Η Ξένια Παπασταύρου θα φέρει την αλληλεγγύη στο τραπέζι και δίνει την αισιόδοξη νότα με σύνθημα: "καμιά μερίδα χαμένη". Τέλος, ο Κώστας Αμπελιώτης θα παραθέσει τα μεγέθη της σπατάλης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και ελληνικό επίπεδο εστιάζοντας στην πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία, τις μεταφορές και την ημερομηνία λήξης των τροφίμων. Κι όλοι θα απαντήσουν ζωντανά στις ερωτήσεις των πολιτών.

Mείνετε συντονισμένοι και συναντήστε τους ομιλητές στην πλατφόρμα του Garage TV και της Καλύτερης Ζωής!  Δείτε το live απόψε στις 19:45 εδώ.

 

Γιατί σπατάλη τροφίμων;

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue - την πρώτη στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα - το 59% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους  από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα. Σε επίπεδο νοικοκυριού η σπατάλη τροφίμων ισοδυναμεί με 590 ευρώ ετησίως.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας πρωτοβουλίας «Καλύτερη Ζωή» WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, v.barboka@wwf.gr 

 

Σημειώσεις προς συντάκτες

1. Αποκλειστικός δωρητής  της «Καλύτερης Ζωής» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

2. Ακολουθήστε την «Καλύτερη Ζωή» σε Facebook, Twitter και YouTube.