Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπατάλη τροφίμων (Photo: WWF Ελλάς/Andrea Bonetti)

Η Καλύτερη Ζωή, η νέα πρωτοβουλία του WWF Ελλάς για την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών, μετράει σχεδόν δυο μήνες ζωής.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι φανταστική. Μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πολλοί συμπολίτες μετέχουν στα δρώμενα της πρωτοβουλίας, ενημερώνονται και έρχονται σε επαφή μαζί μας. Ως μέλη της Καλύτερης Ζωής, ως φίλοι στο facebook και στο twitter, ως επισκέπτες της ιστοσελίδας.  

Μέσα από την Καλύτερη Ζωή, μεταξύ άλλων, θέλουμε να δώσουμε μεστή και αξιόπιστη πληροφόρηση για μεγάλα ζητήματα που απασχολούν και πολλές φορές κάνουν δύσκολη τη ζωή μας. Θέλουμε να παροτρύνουμε τους πολίτες να αναλάβουν δράση στο σπίτι και στη γειτονιά τους. Να γίνουν οι ίδιοι φορείς μιας διαφορετικής κουλτούρας όπου οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον συνυπάρχουν στις διάφορες πράξεις της καθημερινότητας.

Ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας ανοίγοντας τον 1ο φάκελο για τη θέρμανση. Ένα ζήτημα που μας ταλαιπώρησε και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί. Καταθέσαμε απόψεις καλά τεκμηριωμένες. Δημοσιεύσαμε έρευνα κοινής γνώμης για το ζήτημα. Δώσαμε συμβουλές για τα τζάκια. Αναδείξαμε κακώς κείμενα. Φιλοξενήσαμε την γνώμη καταξιωμένων ειδικών. Δώσαμε απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχατε μέσα από μια ζωντανή εκπομπή που μπορείτε κι εσείς να δείτε εδώ (αν δεν το κάνατε ήδη). Δημιουργήσαμε ένα βίντεο με πρακτικές που όλοι μπορούμε να αναλάβουμε για καλύτερη (και φθηνότερη) θέρμανση.

Ο φάκελος θέρμανση κλείνει αυτή την εβδομάδα. Ελπίζουμε να δώσαμε στους πολίτες έναν διαφορετικό και ικανοποιητικό τρόπο ενημέρωσης για αυτό το κυριολεκτικά καυτό ζήτημα.

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουμε ένα νέο φάκελο εξίσου καυτό. Αφορά την σπατάλη τροφίμων, ένα πρόβλημα που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και προκαλεί σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και στο περιβάλλον. Από τις 5 Δεκέμβρη έως το τέλος Ιανουαρίου, μαζί με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, την πρωτοπόρα οργάνωση που καταπολεμά την σπατάλη περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε πρακτικές συμβουλές για τον περιορισμό των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να αναλάβουν δράσεις για αυτό το ζήτημα, προς όφελος της αλληλεγγύης, του οικογενειακού προϋπολογισμού και του περιβάλλοντος. Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε κοντά μας.

Μείνετε συντονισμένοι και στείλτε μας τις ιδέες σας για οτιδήποτε αφορά την σπατάλη τροφίμων. Στείλτε μας προτάσεις για αυτά που θα θέλατε να αναδείξουμε. Δώστε μας τροφή για σκέψη στο info@kalyterizoi.gr!