Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εισαγωγή

Η κρίση συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Τα εισοδήματα των πολιτών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν μειωθεί. Η ανεργία καλπάζει, αγγίζοντας το 30%. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης τον Οκτώβριο του 2012 προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά περίπου 30-35%. Πολλά νοικοκυριά αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, το 2011, σχεδόν το 70% των Ελλήνων χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης. Το 2012 το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35%.

Οι πολίτες κατέφυγαν κυρίως σε τζάκια, σόμπες, κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα και δευτερευόντως σε φυσικό αέριο. Πολλοί επέλεξαν να περιορίσουν την κατανάλωση κάθε μέσου θέρμανσης. Ολόκληρες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση παρέμειναν παγωμένες, καθώς τα νοικοκυριά δεν μπορούσαν να καταβάλλουν τα κοινόχρηστα. Η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών ήταν μια πολύ καλή επιλογή, η οποία όμως λόγω έλλειψης πόρων και επαρκών κινήτρων δεν βρήκε -δικαιολογημένα- ανταπόκριση.  

Μια από τις παρενέργειες της χρήσης τζακιού και ξυλόσομπας ήταν η εμφάνιση αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αττική.Οι ειδικοί θεωρούν πως ο ήπιος περσινός χειμώνας μας έσωσε από ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Όμως ο φετινός χειμώνας μπορεί να μην είναι τόσο ήπιος.

Το ερώτημα είναι ένα: Τι κάνουμε τώρα εμείς οι πολίτες;

Μέσα από εδώ, σε διάστημα 4 εβδομάδων, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.

Την 1η εβδομάδα δείτε το σχόλιο του WWF Ελλάς για τη θέρμανση κατοικιών. Από τις 17 Οκτωβρίου, ελάτε να μάθουμε από τους ειδικούς σε θέματα θέρμανσης τι συμβαίνει και τι μπορεί να γίνει και μετά ας ρωτήσουμε οτιδήποτε θέλουμε ή μας απασχολεί.

Στις 24 Οκτωβρίου, οι ειδικοί απαντούν live στα ερωτήματά που εσείς έχετε θέσει. Την επόμενη εβδομάδα, παραθέτουμε μια περιεκτική λίστα πηγών και ενημέρωσης για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε τις επιλογές σας.

Παράλληλα, μείνετε συντονισμένοι για δράσεις και δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενο, που θα λάβουν χώρα το ίδιο διάστημα.
Δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν. Δεν πρόκειται να σας υποδείξουμε τη μια και μόνη λύση. Θέλουμε μόνο να μάθουμε και να δράσουμε μαζί για αυτό το καυτό ζήτημα! 

Εισαγωγικό Βίντεο

Τι θα γίνει με τη θέρμανση

Δράσεις - Εκδηλώσεις

Ενεργειακή επίσκεψη - πρακτικές συμβουλές για καλύτερη θέρμανση

Τον Οκτώβριο του 2013 διοργανώσαμε μικρό διαγωνισμό με έπαθλο μια δωρεάν ενεργειακή επίσκεψη. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και η φίλη μας Εύα αναδείχθηκε νικήτρια μετά από κλήρωση.

Στις 23 Νοεμβρίου 2013 βρεθήκαμε στο σπίτι της μαζί με τον Γιώργο Μαρκογιαννάκη, μηχανολόγο ενεργειακό μηχανικό. Ο Γιώργος υπόδειξε προβλήματα που αυξάνουν τις απαιτήσεις θέρμανσης και συνέστησε μικρές πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας θέρμανσης.

Δείτε κι εσείς το βίντεο από την ενεργειακή επίσκεψη. Η διάρκειά του είναι μεγάλη, όμως είμαστε σίγουροι πως θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο και θα σας δώσει ιδέες που μπορείτε κι εσείς να εφαρμόσετε αύριο κιόλας στο σπίτι σας.   

 

Ο λόγος στους ειδικούς

Tρεις καταξιωμένοι επιστήμονες ανοίγουν το φάκελο «θέρμανση» και συζητούν μαζί μας διάφορες πτυχές του ζητήματος.

 

Κτήρια & θέρμανση: Μικρές κινήσεις και λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους. 

Συστήματα θέρμανσης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να προσέξουμε.
Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, μηχανολόγος ενεργειακός μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΠΕ  δίνει καίριες απαντήσεις στην Καλύτερη Ζωή.

Ρωτάτε - Απαντάμε

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, τρεις ειδικοί σε θέματα θέρμανσης, εξοικονόμησης ενέργειας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι Γιώργος Μαρκογιαννάκης, Βαγγέλης Γερασόπουλος και Γιάννης Βουγιουκλάκης, απάντησαν σε ζωντανή μετάδοση μέσα από το στούντιο του Garage TV στις ερωτήσεις των πολιτών.

Κατατέθηκαν περισσότερες από 140 ερωτήσεις. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν τα διάφορα συστήματα θέρμανσης, τα συν και τα πλην, το κόστος και το όφελος. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν τη θέρμανση πολυκατοικιών, αλλά και για τις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να εφαρμοστούν με χαμηλό κόστος. Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" και το κόστος μόνωσης ήταν δυο ακόμη θέματα για τα οποία κατατέθηκαν αρκετές ερωτήσεις.

Φυσικά δεν άφησαν αδιάφορους τους πολίτες η αιθαλομίχλη, η καύση ξύλων και γενικότερα οι επιπτώσεις που κάθε σύστημα θέρμανσης έχει στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

Οι τρεις ειδικοί απάντησαν σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις στο livestream που κράτησε -όπως φάνηκε από τα στατιστικά επισκεψιμότητας- αμείωτο το ενδιαφέρον των πολιτών.

Δείτε αμέσως πιο κάτω το βίντεο της εκπομπής

(Το κυρίως μέρος της εκπομπής, όπου οι ειδικοί απάντησαν στις ερωτήσεις των πολιτών, ξεκινά στο 27:32. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκαν προβλήματα στον ήχο που δεν καταφέραμε να επιλύσουμε. Ζητούμε προκαταβολικά συγνώμη).