Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προσοχή στα τζάκια

Προσοχή στα τζάκια (Photo: Flickr/John.Karakatsanis)

Η χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης προβλέπει την απαγόρευση τζακιών αν τα όρια αιωρούμενων ξεπεράσουν τα 150 μg/m3. Με μεγάλη καθυστέρηση και με μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας αποδεικνύει δυστυχώς, πως εάν δεν ενημερωθούμε για τη σωστή χρήση των μέσων θέρμανση και δεν πάρουμε πρωτοβουλίες εμείς οι ίδιοι, θα βρεθούμε εκ νέου αντιμέτωποι με το μεγάλο δίλημμα: κρύο σπίτι ή αιωρούμενα σωματίδια;

 Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης που ανακοινώσαμε πριν δυο περίπου εβδομάδες, το 9% των νοικοκυριών χρησιμοποίησαν πέρυσι τζάκια και ξυλόσομπες ως βασική πηγή θέρμανσης. Ωστόσο, πέρυσι παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καταμέτρησε πολλά επεισόδια υπέρβασης συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ένα στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα του Αστεροσκοπείου είναι ότι ένα τζάκι εκπέμπει μέσα σε 4 ώρες τόσα αιωρούμενα σωματίδια όσα 1000 νέα αυτοκίνητα σε μία μέρα. Το πρόβλημα μάλιστα γίνεται μεγαλύτερο και ακόμα πιο επικίνδυνο αν λάβουμε υπόψη ότι δυστυχώς πολλά νοικοκυριά έκαψαν κατεργασμένα ξύλα με αποτέλεσμα την έκλυση τοξικών ουσιών.

Φέτος, μέσα από τον φάκελο "Θέρμανση" προσπαθήσαμε να δώσουμε σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση για όλα τα ζητήματα θέρμανσης. Ένα από συμπεράσματα που βγήκε από τη ζωντανή συζήτηση που είχαμε με ειδικούς είναι ότι θα πρέπει να αποφύγουμε όσο μπορούμε τη χρήση τζακιού. Δεν ζεσταίνει, είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, προκαλεί σημαντικά προβλήματα ρύπανσης.

Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πως αρκετοί συνάνθρωποι έχουν ήδη προχωρήσει ή σκοπεύουν να προχωρήσουν στην αγορά ξυλείας για καύση σε τζάκια. Δεν επιδιώκουμε να υποδείξουμε τι θα επιλέξουν, παρά να συστήσουμε τον περιορισμό της χρήσης τζακιού όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τις οδηγίες μας (δείτε το PDF αρχείο πιο κάτω) για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και καλό είναι να προσέξουμε όλοι!

Σημείωση: Το παρόν άρθρο αφορά μόνο τη χρήση τζακιού και απλής ξυλόσομπας. Έρευνα του ΕΜΠ δείχνει πως η καύση ξύλου σε λέβητες βιομάζας (κεντρικά συστήματα με πέλετ ή ξύλα) είναι σαφέστατα πιο αποδοτική, πολύ πιο οικονομική και σαφέστατα πολύ λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον. Δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε την καύση ξυλείας στο σύνολό της

Αρχείο: