Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Γιατί δεν ανταλλάσσουν οι Έλληνες και τι μπορούμε να κάνουμε!

Το τελευταίο διάστημα μιλάμε συνεχώς για τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων που αγοράζουμε. Η ανταλλαγή και δωρεά αντικειμένων που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε εμείς είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να:
 
Α) κάνουμε το καλό βοηθώντας κάποιους που θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα που εμείς δεν θέλουμε
 
Β) βοηθήσουμε το περιβάλλον, καθώς έτσι μειώνουμε τα αντικείμενα που καταλήγουν στα σκουπίδια
 
Γ) κάνουμε γνωριμίες με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς
 
Δ) κερδίσουμε οικονομικά, καθώς μέσα από τη διαδικασία ανταλλαγής μπορούμε να βρούμε κι εμείς πράγματα που θα θέλαμε
 
Όμως παρόλα αυτά, τα χαριστικά κι ανταλλακτικά παζάρια, οι ιστοσελίδες ανταλλαγής και γενικότερα τα σχήματα ανταλλακτικής οικονομίας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να "κερδίσουν" τους Έλληνες. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που υλοποίησε  η Public Issue για λογαριασμό της Καλύτερης Ζωής, μόλις το 12% των Ελλήνων έχει μπει στη διαδικασία ανταλλαγής αντικειμένων.  
 
Έχει ενδιαφέρον να δούμε τους λόγους που η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών είναι διστακτική απέναντι σε μία κουλτούρα που εξαπλώνεται διαρκώς σε πολλά σημεία του πλανήτη. 
 
Από τους πολίτες λοιπόν που δεν συμμετέχουν σε ανταλλαγή αντικειμένων, το 18% εξηγεί ότι δεν το έχουν σκεφτεί ή δεν τους απασχολεί ή δεν το έχουν ανάγκη, ενώ το 14% αναφέρει ότι δεν τους αρέσει η διαδικασία. Επίσης ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό (6%) δηλώνει ότι δεν του αρέσουν τα μεταχειρισμένα αντικείμενα κι ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (5%) δηλώνει ότι σιχαίνεται τα χρησιμοποιημένα υλικά. 
 
Υπάρχει επίσης άλλο ένα εύρημα που αξίζει να μας απασχολήσει. Ακόμα κι αυτοί που ανταλλάσσουν αντικείμενα το κάνουν κυρίως μεταξύ φίλων και συγγενών και μόνο λίγοι το πράττουν μέσα από μια ιστοσελίδα ή ένα ανταλλακτικό παζάρι.
 
Κι όμως, σήμερα υπάρχουν τόσες πολλές πρωτοβουλίες ανταλλαγής που αξίζει να αγκαλιάσουμε. Το Babyfeat για παράδειγμα, που δίνει λύση σε ένα καίριο και διαχρονικό πρόβλημα που ακούει στο όνομα «παιδικά ρούχα και παιχνίδια». Υπάρχουν επίσης το tradenow.gr και το νεοσύστατο gazlie.gr. Το freecycle Αθήνας, το ανταλλακτικό παζάρι του Δήμου Λάρισας, ο Σκώρος στην Αθήνα, η Κουρσέβα στην Πάρο, το Sharetribe είναι μερικές πρωτοβουλίες που αξίζει να μάθει κανείς και να αρχίζει να συμμετέχει. 
 
Όμως προσοχή: τα ανταλλακτικά δίκτυα είναι σχετικά καινούρια στην Ελλάδα κι επομένως απαιτείται χρόνος για να μπουν στην κουλτούρα των Ελλήνων. Όλοι όσοι έχουμε σχέση με αυτά έχουμε μια αποστολή: να δείξουμε στους φίλους και γνωστούς ότι η ανταλλακτική οικονομία έχει παρόν και κυρίως μέλλον κι ότι η συμμετοχή σε αυτή δεν είναι ντροπή, ούτε κατάντια, αλλά μια διαδικασία που φέρνει κέρδη στην κοινωνία, στο οικογενειακό κομπόδεμα και στο περιβάλλον!
 
Εμπρός λοιπόν. Ας δείξουμε σε όλους ότι η ανταλλακτική οικονομία ήρθε για να μείνει κι ότι δεν είναι ένα απλά και μόνο δημιούργημα της οικονομικής κρίσης!