Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Babyfeat θα πει "μωροκατόρθωμα". Ας κάνουμε όλοι ένα!

Πολύ πιθανώς όταν ακούτε τη λέξη babyfeat να σκέφτεστε ποδαράκια μωρών. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Δήμητρα Τζιμοπούλου και η Εβίτα Παρασκευοπούλου, συνιδρύτριες της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΒabyFeat  και του πρώτου κέντρου επαναχρησιμοποίησης παιδικών και βρεφικών ειδών, σκαρφίστηκαν το συγκεκριμένο λογοπαίγνιο από τις λέξεις baby (μωρό) και feat (κατόρθωμα) αποφασισμένες να βάλουν πλώρη για πολλά μωροκατορθώματα! Με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη και εφόδιά τους την προσφορά, την ανταλλαγή, τον διάλογο και την οικολογική συνείδηση έχουν πετύχει από το 2011 μέχρι σήμερα την ανταλλαγή ιδεών, συναισθημάτων και αντικειμένων με επίκεντρο τα παιδιά και έναν βιώσιμο πλανήτη για τις επόμενες γενιές. 
 
Κάτω από την σκεπή του κέντρου BabyFeat στα Κάτω Πετράλωνα και με ηλεκτρονικό σημείο συνάντησης τους την γεμάτη εκπλήξεις ιστοσελίδα www.babyfeat.gr, οι δύο εμπνεύστριες της ιδέας έχουν όλες τις απαντήσεις στο ερώτημα «πώς συνδέονται άραγε οι γεμάτες ντουλάπες και τα συρτάρια των παιδιών μας με τον πλανήτη, την τσέπη μας και την αλληλοϋποστήριξη των γονέων;». Η απάντησή τους είναι απλή: αδειάζοντας τη ντουλάπα και  τα συρτάρια από ρούχα και παιχνίδια δεν χρειάζονται πια τα παιδιά μας και δίνοντας τα σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη! Έτσι καταπολεμάμε τον καταναλωτικό παροξυσμό, εξοικονομούμε χρήματα και απαλλάσσουμε τον πλανήτη από τη διαρκή απαίτηση  πολύτιμων πρώτων υλών για την κατασκευή ρούχων και παιχνιδιών. Τόσο απλά!
 
Το σκεπτικό του εγχειρήματος είναι απλό και έχει ως πυρήνα το δίπολο «προσφορά-ζήτηση». Μέσα από τις αγγελίες «χαρίζω-ανταλλάσσω-πουλάω», οι γονείς ενημερώνονται για είδη που διατίθενται, ζητούνται, ανταλλάσσονται ή χαρίζονται,  ενώ μπορούν να βάλουν τη δική τους αγγελία προσφοράς ή ζήτησης αντικειμένων. Από την άλλη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται συναντήσεις και δημιουργικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους ενώ οι γιορτές αλληλεγγύης «χαρίζω+ανταλλάζω+δημιουργώ» φέρνουν μαζί τους χαριστικά παζάρια και δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
 
Και αυτό είναι μόνο η αρχή του φωτεινού νήματος αλληλεγγύης, αφού η ιστοσελίδα βρίθει από ιδέες που στηρίζουν ελεύθερους επαγγελματίες, τοπικές κοινωνίες ή και ταλαντούχους γονείς που δουλεύουν από το σπίτι, αλλά και από εθελοντικές πράξεις, άρθρα για γονείς και παιδιά και σωρεία αισιόδοξων νέων που καταφτάνουν από σχολεία και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης ανά την Ελλάδα
 
Μέχρι σήμερα, οι δύο φίλες έχουν ήδη διαχειριστεί 3 τόνους παιδικών ρούχων και συνεχίζουν ακάθεκτες να φέρνουν γονείς κοντά, να μοιράζονται ελπίδα και ανακούφιση μπροστά στα πολλά έξοδα που φέρει μαζί της η ανατροφή ενός παιδιού. Ξεφεύγοντας μάλιστα από τη λογική των χρημάτων, κάθε τι που ανταλλάσσεται ή χαρίζεται μεταφράζεται σε feats, δηλαδή πόντους που το κάθε μέλος μπορεί να αξιοποιήσει κατά βούληση.
 
Ας μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια λοιπόν! Αν είστε γονείς μπορείτε να γίνετε μέλη στο BabyFeat με 15 ευρώ και 30 δωρεάν πόντους για 6 μήνες. Μετά την εγγραφή το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φέρνετε παιδικά είδη που δεν σας χρησιμεύουν πια και να παίρνετε αυτόματα τα αντίστοιχα feats (πόντους). Στη συνέχεια, μπορείτε να διαλέξετε παιδικά ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια και αξεσουάρ ανάλογα με τους πόντους που έχετε.   Αν μένετε εκτός Αττικής, υπάρχει πάντα η λύση της ταχυδρομικής αποστολής!
 
Αλλά όπως κάθε τι ωραίο (ακόμα και όταν διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο από εθελοντές) που έχει και ένα τίμημα, έτσι και το κέντρο BabyFeat έχει τα δικά του λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκιο, ΔΕΗ, φόρους, ΕΥΔΑΠ, τηλέφωνο… Πώς μπορείτε να βοηθήσετε εσείς; Μέσα από μία συμβολική δωρεά στα στοιχεία που θα βρείτε εδώ,  αποκτώντας την κάρτα μέλους, προσφέροντας πολύτιμη εθελοντική βοήθεια ή επικοινωνώντας την ιδέα σε φίλους, γνωστούς και άλλους γονείς!
 
 Το BabyFeat είναι μία παρέα. Μία παρέα από γονείς, παιδιά, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας που νιώθουν ότι η αλληλεγγύη, η προσφορά και η αλληλοκατανόηση δεν είναι έννοιες μακρινές, άπιαστες και δυσνόητες, αλλά έννοιες που κρύβονται μέσα σε μικρές καθημερινές πράξεις.  “Όλοι από λίγο μπορούμε περισσότερα και καλύτερα”, εξηγούν η Δήμητρα και η Εβίτα όταν αναφέρονται σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία στο ακόλουθο video.  
 
Λοιπόν, μήπως είναι ώρα να κάνουμε όλοι ένα ακόμα μωροκατόρθωμα; 
 
Photo (c): Babyfeat