ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το Βαρβάκειο Γυμνάσιο δίνει το δυναμικό "παρών" στις δράσεις της Καλύτερης Ζωής!
Ο διαγωνισμός που διοργάνωσαν η Καλύτερη Ζωή και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είχε τη χαρά να δεχτεί, μεταξύ άλλων, συνταγές από τους μαθητές της ομάδας “οικολογική διατροφή” του περιβαλλοντικού προγράμματος “μαθητές-ενεργοί πολίτες για το περιβάλλον και την αειφορία” του Βαρβάκειου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου. Οι μαθητές Χριστίνα Τσολούδη, Νότα Στραγκα και Αλέξανδρος Χανδράς-Σταυρουλάκης μαγείρεψαν με περισσεύματα τροφίμων από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους και όλοι οι μαθητές του τμήματος τιμήθηκαν με ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο από την Καλύτερη Ζωή για τη συμμετοχή τους και το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλαν με αυτή την πράξη τους.(φωτογραφία)
Τα εγγεγραμμένα σχολεία στην Καλύτερη Ζωή μας διδάσκουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, ενώ δράσεις σαν και αυτή μας υπενθυμίζουν ότι το σχολείο παραμένει ένα μέρος όπου υπάρχει ακόμα η σπίθα για δράση, συμμετοχή και δημιουργικότητα.
Ευχαριστούμε και πάλι τους μαθητές του Βαρβάκειου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου και την καθηγήτρια τους Βασιλική Κίουπη για τις δράσεις τους. Περιμένουμε περισσότερα νέα τους στο μέλλον και μοιραζόμαστε μαζί σας τρεις από τις συνταγές που μας έστειλαν.
Καλή όρεξη!
Κροκέτες γαλοπούλας από τις Παναγιώτα Στράγκα και Χριστίνα Τσολούδη
Υλικά
Περισσεύματα από ψαχνό γαλοπούλας
5 κουταλιές αλεύρι
3 αυγά
Μαϊντανός
Μπέικιν πάουντερ
Τυρί τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Μαδάμε τα περισσεύματα γαλοπούλας. Χτυπάμε το αλεύρι με τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα τρίμματα γαλοπούλας, τον μαϊντανό, το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο παίρνουμε ένα μεγάλο κουτάλι και το ρίχνουμε σε τηγάνι ανά κουταλιά. (έχουμε ήδη προετοιμάσει την εστία).
Κιμαδοπιτάκια από τον Αλέξανδρο Χάντρα-Σταυρουλάκη
Yλικά
Όση γέμιση περίσσεψε από τη γαλοπούλα
Για το φύλλο:
½ κιλού αλεύρι σκληρό
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο ζυμώνοντας, ώστε να προκύψει ένα ελαστικό και μαλακό ζυμάρι. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι. Αντίθετα, αν είναι πολύ σκληρή, την αραιώνουμε με νερό. Βάζουμε το ζυμάρι σε μία λεκάνη, το σκεπάζουμε με μία ελαφρά βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό και σκιερό μέρος για 3, περίπου, ώρες, μέχρι να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο πάχους ½ εκ. και με ένα μπολάκι «κόβουμε» κύκλους, στους οποίους βάζουμε από 2 κουταλιές γέμιση και τους διπλώνουμε στη μέση, σαν μισοφέγγαρο. Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Γαλοπούλα αλα κρεμ από τον Αλέξανδρο Χάντρα-Σταυρουλάκη
Υλικά
Όση γαλοπούλα περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι, σε μικρά κομμάτια
Ψητά μανιτάρια, που επίσης περίσσεψαν από το τραπέζι, σε λεπτές φέτες
Κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Σοτάρουμε στο τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο, τη γαλοπούλα με τα μανιτάρια και περιχύνουμε την κρέμα. Αφήνουμε το τηγάνι σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και σερβίρουμε, με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, ως κύριο πιάτο ή ως σάλτσα σε μακαρόνια ή ρύζι.
Facebook comments