Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα σχολεία της Φινλανδίας στέλνουν πράσινο περιβαλλοντικό φως!

(c) Healthy lunch ideas

Αν και από την άλλη άκρη της Ευρώπης, η Φινλανδία μας στέλνει το δικό της πράσινο περιβαλλοντικό φως μέσα από μία σχολική καμπάνια με τίτλο «Τρώω ό,τι παίρνω». Η εκστρατεία έχει ως στόχο τη μείωση της ποσότητας των βιολογικών τροφικών αποβλήτων, που παράγονται στο κυλικείο και τις αίθουσες εστίασης, κατά 4% σε σχέση με το 2012.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα απευθύνεται σε μαθητές , καθηγητές και το προσωπικό εστίασης που, αγοράζοντας αλλά και σερβίροντας την κατάλληλη μερίδα φαγητού κάθε φορά ,μπορούν να έχουν δυναμικό θετικό αντίκτυπο στο μέγεθος των βιολογικών αποβλήτων. Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2014 και τα σχολεία θα εμπνευστούν διάφορους άλλους τρόπους για τη μείωση του βιολογικών αποβλήτων που παράγονται από την κατανάλωση φαγητού.

Στόχος της καμπάνιας δεν είναι μόνο η μείωση των βιολογικών αποβλήτων, αλλά και μια στροφή στη συμπεριφορά και τις διατροφικές πρακτικές μας  καθώς και η συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων ώστε να μεταφερθούν τα νέα διδάγματα και στο σπίτι. Στο νότιο άκρο της Ευρώπης, η Ελλάδα και τα ολοήμερα σχολεία μπορούν να εντοπίσουν στο παράδειγμα της Φινλανδίας μία πυξίδα για αλλαγή.  Μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων και σερβίροντας σωστές ποσότητες φαγητού δεν ευνοούμε μόνο την υγεία και την τσέπη μας, αλλά και το περιβάλλον. «Τα παιδία δεν παίζει, πράττει».