Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ζεστό σπίτι "χωρίς παράπλευρες απώλειες"

Καυτή ερώτηση της εποχής που διανύουμε είναι πόσο κοστίζει η ζέστη στο κάθε νοικοκυριό. Πόσα χρήματα δηλαδή ξοδεύουμε ανάλογα με το μέσο θέρμανσης που διαθέτουμε ή σκοπεύουμε να αγοράσουμε και τι μας συμφέρει να πράξουμε δεδομένων των συνθηκών κάθε φορά.

Αν θέλεις κι εσύ να δεις ποιοι είναι «οι όροι του παιχνιδιού», το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ έκανε μία σειρά από υπολογισμούς σχετικά με το κόστος θέρμανσης κατοικιών ανά τύπο καυσίμου και τεχνολογία καύσης, καθώς και σχετικά με τους δείκτες εκπομπών ανά είδος καυσίμου και τεχνολογία καύσης. Αν και η μελέτη έγινε πέρυσι και οι τιμές είναι ελαφρώς διαφοροποιημένες, μπορείτε να πάρετε μια καλή εκτίμηση για το πόσο στοιχίζει κάθε είδος θέρμανσης.

 

Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει στο ακόλουθο διάγραμμα, πλέον δαπανηρά μέσα θέρμανσης αποδεικνύονται το σύστημα με ηλεκτρικές αντιστάσεις και το…προσφιλές σε πολλούς τζάκι. Στον αντίποδα, η αντλία θερμότητας αναδύεται ως το πιο οικονομικό μέσο θέρμανσης. Οι συγκρίσεις σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν με γνώμονα τον συνήθη λέβητα- καυστήρα πετρελαίου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές μπορεί να αλλάξουν ανά περιπτώσεις με βάση τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κατοικίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά στις κατηγορίες κάθε μέσου θέρμανσης.

 

 

Διάβασε περισσότερα για την έρευνα εδώ.
Επίσης, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα υπέρ και τα κατά των μέσων θέρμανσης, ώστε να ζεσταθείς και φέτος χωρίς να σε λούζει «κρύος ιδρώτας» όταν αντικρύζεις τον λογαριασμό θέρμανσης, μπορείς να δεις ένα πρακτικό πίνακα με οδηγίες προς ναυτιλλόμενους εδώ.