Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προσοχή στο κενό μεταξύ διαφήμισης και πραγματικότητας

Τον 19ο αιώνα άνθισαν στην Άγρια Δύση, στη Δυτική Αμερική, περιοδεύοντες θίασοι ‘γιατρών’ με θαυματουργές φαρμακευτικές πατέντες υπόσχονταν να θεραπεύσουν κάθε νόσο.

Τους τελευταίους μήνες, αντίστοιχα ελιξίρια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσουν λογής-λογής ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Στη συνέχεια, παραθέτουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.

Επιχείρηση που εισήλθε στη λιανική αγορά ρεύματος υπόσχεται στους πελάτες της μειωμένα τιμολόγια «έως και 20%»! Θαύμα θα σκεφτεί κανείς. Εάν κάποιος συγκρίνει τα οικιακά τιμολόγια της εταιρείας, σε σχέση με τα υφιστάμενα της ΔΕΗ, θα διαπιστώσει μια διαφορά στη χρέωση ενέργειας της τάξης του 9%, που στην πράξη, και για μια μέση οικογένεια, σημαίνει μειωμένο κόστος 32,25 ευρώ τον χρόνο (μόνο η εγγύηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης θα σας κοστίσει 50 ευρώ..). Βλέπετε, η εταιρεία αμέλησε να αναφέρει στο διαφημιστικό της πως οι υπόλοιπες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στο τιμολόγιο (όπως αυτές για τη χρήση του δικτύου), πλην της προμήθειας ρεύματος στις οποίες μπορεί η ίδια να κάνει εκπτώσεις, καθορίζονται από την Πολιτεία και παραμένουν οι ίδιες ανεξαρτήτως του προμηθευτή. Άρα η μείωση δεν είναι 20%, είναι 9%, αλλά αν βάλετε την εγγύηση για την υπογραφή σύμβασης τότε το κόστος γίνεται μεγαλύτερο από το όφελος.

Σε άλλο παράδειγμα, μια άλλη επιχείρηση διατείνεται πως αν ένα νοικοκυριό τοποθετήσει ‘ενεργειακά τζάμια’ θα εξοικονομήσει ενέργεια της τάξης του 450%! Με απλά λόγια, η επιχείρηση ισχυρίζεται πως θα μηδενιστούν οι δαπάνες ενέργειας και το νοικοκυριό θα αποκτήσει επιπλέον εισόδημα. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός.

Κρατήσαμε για το τέλος τις συσκευές οι οποίες θα λύσουν το θέμα της ανερχόμενης υγρασίας στους τοίχους του σπιτιού σας με κόστος «μόλις 10 ευρώ τον χρόνο». Η λειτουργία τους στηρίζεται στο φαινόμενο της ηλεκτρώσμωσης, δηλαδή της μετακίνησης μορίων νερού που προκαλείται από τη δημιουργία ηλεκτρικού πεδίου. Αν και το φαινόμενο είναι γνωστό, εντούτοις δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη πετυχημένη εφαρμογή για την φραγή της ανερχόμενης υγρασίας σε τοίχους. Στα sites των προμηθευτών θα βρείτε μάλιστα πιστοποιητικά από εργαστήρια στην Πολωνία  που πιστοποιούν, όχι την αποτελεσματική λειτουργία της συσκευής, αλλά ότι δεν θα σας προξενήσουν κάποιο πρόβλημα υγείας! Για να διαλυθεί οποιαδήποτε αμφιβολία, ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο και του Μπέργκαμο στην Ιταλία δημοσίευσαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνάς τους, καταλήγοντας πως αφενός δεν εντόπισαν σχετικές μελέτες στη βιβλιογραφία που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, αφετέρου τα πειράματα που ίδιοι εκτέλεσαν ήταν απογοητευτικά.

Καταλήγοντας, συνιστούμε, όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται της τσέπης σας και των συνθηκών λειτουργίας του σπιτιού σας:
•        να συμβουλεύεστε μηχανικό με την αντίστοιχη εξειδίκευση
•        να κάνετε τη δική σας διαδικτυακή έρευνα
•        να ζητάτε πιστοποιητικά καλής λειτουργίας από αναγνωρισμένους φορείς
•        να ρωτάτε για την ύπαρξη τυχόν εγγυήσεων
•        να ζητήσετε να σας δείξουν παραδείγματα από άλλους πελάτες
•        ειδικά για τα τιμολόγια ρεύματος να εμπιστεύεστε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

 

Ο Μιχάλης Κούλης Προδρόμου είναι σύμβουλος σε θέματα ενέργειας στο WWF Ελλάς.