Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πως ενα ηλιακό μικροζυθοποιείο στην Ξάνθη δεν θα παράγει απόβλητα και ρύπους!

(c) Tambako the Jaguar

Ξεκίνησαν να φτιάχνουν σπιτικές μπύρες στην Ξάνθη, αλλά μετά από παρότρυνση φίλων και ειδικών αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα ηλιακό οικολογικό μικροζυθοποιείο χωρίς απόβλητα και με μηδενικούς ρύπους. Η σύλληψη που είχε η ομάδα είναι απλή και ωστόσο πλέον οικολογική και λειτουργική.

Με στόχο την εξάλειψη κάθε απόβλητου και ρύπου από το μικροζυθοποιείο τα υπολείμματα της διαδικασίας ζυθοποίησης θα μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα.  Η ιδέα βασίζεται στο σχέδιο ΖERI (Zero Emissions Research and Initiatives) και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Προμήθεια βιολογικού κριθαριού που βυνοποιείται στην Ξάνθη.Θέρμανση του νερού για την παραγωγή της μπύρας με ηλιακούς συλλέκτες με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πάνω σπό το 90% της ενέργειας που απαιτείται στην παραγωγή και τη  μειώση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μετέπειτα χρήση κάθε είδους απόβλητου ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός άλλου προϊόντος. Παραδείγματος χάριν  η μαγιά γίνεται ζωοτροφή, τα υπολείμματα ζυθοποίησης γίνονται υπόστρωμα για καλλιέργεια μανιταριών και το χρησιμοποιημένο νερό καθαρίζεται με φυγοκέντρηση και επαναχρησιμοποιείται σε άλλες χρήσεις ενώ η κοπριά των ζώων χωνεύεται αναερόβια και γίνεται λίπασμα.

Περισσότερες πληροφορίες και νέα για το μικροζυθοποιείο και τη φιλοσοφία του μπορείτε να βρείτε εδώ!