Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Χριστούγεννα χωρίς σπατάλη; Γίνεται!

Μέρες γιορτής πλησιάζουν, με τα Χριστούγεννα να βρίσκονται μονάχα λίγες μέρες μακριά και το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό για τις μέρες αυτές είναι στολισμένα σπίτια, γλυκά και δώρα. Ωστόσο πέρα από την ομορφιά της εποχής και του χριστουγεννιάτικου κλίματος, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν τις πιο δαπανηρές εποχές του χρόνου μιας και οι καθημερινές μας υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται.


Γι αυτό σου προτείνουμε μικρές αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά εξασφαλίζοντας σου εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

-Για να μπεις στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα στόλισε το δέντρο σου με λαμπάκια διάφορων χρωμάτων, αλλά σιγουρέψου ότι έχεις αντικαταστήσει τα συμβατικά με LED. Τα LED λαμπάκια καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια, ενώ αν όλοι μας αντικαθιστούσαμε τα κλασικά λαμπάκια με LED θα εξοικονομούσαμε περίπου 17.8 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τις 12 ημέρες των γιορτών. Παράλληλα, αν αντικαταστήσουμε όλες τις απλές λάμπες του σπιτιού με λαμπτήρες μειωμένης κατανάλωσης θα σώσουμε μέχρι 50 ευρώ το χρόνο.

-Μην ξεχάσεις να μονώσεις πόρτες και παράθυρα. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσεις τη ζέστη μέσα στο σπίτι, απολαμβάνοντας τις γιορτινές μέρες με  ελάχιστες θερμικές απώλειες. Σημαντικό είναι να απομακρύνεις έπιπλα που τυχόν βρίσκονται κοντά σε καλοριφέρ, έτσι ώστε να απελευθερώνεται το 100% της ενέργειας στον χώρο.

-Χρησιμοποιείς αυτοκίνητο τις μέρες των γιορτών; Σιγουρέψου ότι τα λάστιχα του αυτοκινήτου έχουν σωστή πίεση του αέρα και εξοικονόμησε μέχρι 40 ευρώ το χρόνο.

-Το τζάκι, αδιαμφισβήτητα δημιουργεί μία ατμόσφαιρα θαλπωρής τις ημέρες των γιορτών, αλλά η ενεργειακή απόδοση του είναι χαμηλή.Καθάρισε το τακτικά και όταν δεν είναι αναμμένο, κάλυψε την καμινάδα με κάποιο προστατευτικό, για να διώξεις το κρύο μακριά.

-Κλείσε την τηλεόραση! Πολλοί από εμάς την αφήνουμε ανοιχτή την μέρα των Χριστουγέννων, χωρίς καν να παρακολουθούμε, χωρίς όμως να σκεφτόμαστε ότι η πρακτική μας αυτή κοστίζει συνολικά τόσο όσο να λειτουργήσουν 21.000-33.000 τηλεοράσεις το χρόνο.

-Ήξερες ότι τα tablets καταναλώνουν 70% λιγότερο ενέργεια από ότι τα laptop; Γι’ αυτό ξανασκέψου το την επόμενη φορά πριν ανοίξεις το laptop για ένα απλό σερφάρισμα στο ίντερνετ. Γνώριζες ότι ακόμα και συσκευές όπως τηλεοράσεις, ηλεκτρονικές κονσόλες που αφήνεις στην αναμονή είναι υπεύθυνες για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ; Τα Χριστούγεννα, είθισται να καταναλώνουμε περισσότερο χρόνο μπροστά σε τέτοιες συσκευές και έτσι καλό είναι να είμαστε καλά διαβασμένοι για την ενέργεια που καταναλώνουν!

Καλές και οικολογικές γιορτές!
 
Πηγή: energy saving trust