Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Ποδήλατο στην πόλη+πράσινο= αέρας ανανέωσης!

Μπορεί να μην ζούμε σε μια χώρα σαν την Ολλανδία, όπου το ποδήλατο αποτελεί το κύριο μέσω μεταφοράς των κατοικών, ωστόσο οι ηλιόλουστες μέρες κάνουν το ποδήλατο ένα δελεαστικό μέσο μετακίνησης ακόμα και στη χώρα μας.

Τα οφέλη είναι πολλά, μιας και γυμνάζεσαι και μετακινείσαι την ίδια στιγμή, ενώ είναι ιδανικό τόσο για κοντινές όσο και για πιο μακρινές αποστάσεις μιας και μπορείς να μεταφέρεις το ποδήλατο και με το μετρό βάζοντας το στο τελευταίο βαγόνι.
Παράλληλα, το ποδήλατο είναι οικονομικό, διασκεδαστικό και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, αφού μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για να μετακινηθείς μέσα στην πόλη αλλά και για να περάσεις όμορφες στιγμές με τους φίλους σου ή την οικογένειά σου πηγαίνοντας σε κάποιον πράσινο χώρο της πόλης.

Μην χάνεις χρόνο! Βγάλε το ποδήλατό σου από την αποθήκη και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για ασφαλείς ποδηλατικές μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Πριν ξεκινήσουμε:
    
●    Ελέγχουμε την κατάσταση του ποδηλάτου μας. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν  δε θα πιάνουν τα φρένα ή η αλυσίδα...
    
●    Εξετάζουμε αν η σέλα βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος, ώστε να αποφύγουμε άβολες στάσεις οι οποίες θα μας προκαλέσουν πόνους σε γόνατα και μέση.

●    Τοποθετούμε φωτάκια  στο μπροστινό και πίσω μέρος του ποδηλάτου, αλλά και ανακλαστήρες για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ορατοί από τους οδηγούς.

  
●    Μην ντραπείς να  φορέσεις κάτι που φωσφορίζει. Μπορεί να μην είναι της μόδας για πολλούς, αλλά σίγουρα θα διευκολύνεις τη ζωή των άλλων οδηγών αλλά και θα προστατέψεις τη δική σου.
    
●    Προμηθευόμαστε κουδουνάκι και καθρεφτάκια τα οποία και τα τοποθετούμε στο τιμόνι.
    

Ποδηλατώντας:
    
●    Σιγουρευόμαστε ότι φοράμε άνετα ρούχα, τα οποία δεν μας εμποδίζουν στις κινήσεις και παράλληλα ταιριάζουν με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

●    Πάντα φοράμε  κράνος-σώζει πραγματικά ζωές.
    
●    Ακολουθούμε πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ προνοούμε για λάθη άλλων, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο!

●    Δεν παραβιάζουμε σε καμία περίπτωση φωτεινούς σηματοδότες.

●    Διατηρούμε σταθερή ταχύτητα, ώστε να μην δημιουργούμε καθυστερήσεις στην κυκλοφορία.
    
●    Μιας και δεν διαθέτουμε φλας, ενημερώνουμε τους υπόλοιπους οδηγούς για τυχόν αλλαγή πορείας με πρόεκτααη του χεριού μας προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε.
    
●    Όσο και αν αποτελεί συνήθεια των περισσότερων από εμάς στην καθημερινότητα μας, ας αποφύγουμε να  ακούμε μουσική, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση όταν βρισκόμαστε στο δρόμο.
    
●    Προτιμούμε πάντα τον ποδηλατόδρομο, όπου υπάρχει, χωρίς να ανεβαίνουμε σε πεζοδρόμια.
    
●    Καλό θα ήταν να  αποφεύγουμε τη μεταφορά μεγάλων και βαρέων φορτιών, καθώς επηρεάζεται η σταθερότητα του ποδηλάτου μας.

Και φυσικά μπορείς να κάνεις ένα ακόμα καλό ποδηλατώντας! Βοήθησε μας να χαρτογραφήσουμε και να αναδείξουμε πράσινους χώρους στην πόλη. Κατέβασε δωρεάν την εφαρμογή WWF GreenSpaces και κατάγραψε πράσινες οάσεις που συναντάς στη βόλτα σου! Θα δημιουργήσουμε έναν χάρτη πρασίνου και η πόλη μας σταδιακά θα πάρει άλλο χρώμα!