Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

"Bikes vs Cars!" Πάμε σινεμά;

Bikes vs Cars

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 20:00 το βράδυ, καταφθάνει στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Aθηνών το "Bike vs Cars", το νέο πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Σουηδού Fredrik Gertten με θέμα το ποδήλατο και τις αλλαγές που μπορεί να επιτύχει στην καθημερινότητά μας στις πόλεις.

Από την κλιματική αλλαγή, τις πόλεις που "πλήττονται" από σωρεία αυτοκινήτων σε ένα περιβάλλον επικίνδυνης ρύπανσης και αφόρητου θορύβου έως τους ανθρώπους που επιμένουν να ποδηλατούν πεισματικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, η ταινία αγκαλιάζει μία σειρά από πλέον επίκαιρα ζητήματα θέτοντας ένα κρίσιμο ερώτημα: Μπορεί τελικά το ποδήλατο να αποτελέσει μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο;

Ένα κράμα παλλόμενων εικόνων και ιστοριών από το Τορόντο, το Σάο Πάολο, το Λος Άντζελες και την Κοπεγχάγη θα μας ταξιδέψουν στον αγώνα ποδηλατιστών από όλο τον κόσμο ενάντια στην αυξημένη χρήση αυτοκινήτων και τα συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών. Το Bike vs Cars ψηλαφίζει επαναστατικές αλλαγές που συμβαίνουν χάρη σε δυνάμεις πολιτών και οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν αν οι πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μετακινήσεων.


 

 

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση με τους: Θάνο Βλαστό (Kαθηγητή Ε.Μ.Π. Πόλεις για το Ποδήλατο), Αχιλλέα Πληθάρα (Yπεύθυνο του προγράμματος "WWF-Καλύτερη Ζωή"), Λυδία Χατζηαλεξίου (Φίλοι του Ποδηλάτου) και Μαρία Καραγιαννάκη (ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα), ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί street party με το Food Truck του Γιώργου Γληνού!

Από τις 8 Οκτωβρίου η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ και έχει προγραμματιστεί η προβολή της σε περισσότερες από 10 πόλεις ανά την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Βόλος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Δημητσάνα, Μυτιλήνη, Στυμφαλία και Τρίκαλα).

Μάθε περισσότερα εδώ!

Οι προβολές διοργανώνονται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και σε συνεργασία με τους WWF Ελλάς, MBike, Ideal και Δήμο Αθηναίων.  Την προβολή στηρίζουν επίσης το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς και συλλόγους ποδηλατών. Η διανομή της ταινίας στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκού δικτύου διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs, παράλληλα με δράσεις υπέρ του ποδηλάτου σε Ισπανία, Πορτογαλία,  Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία.