Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Μικροί κηπουροί- μεγάλα ταλέντα!

Η ενασχόληση των παιδιών με τον κήπο μπορεί να είναι μια πολύ δημιουργική και διασκεδαστική δραστηριότητα. Τα μικρά παιδιά –αλλά και τα μεγαλύτερα- ενθουσιάζονται να σκάβουν και να σκαλίζουν το χώμα, να φυτεύουν και κα περιποιούνται τα φυτά και να τα βλέπουν να μεγαλώνουν.


Πέραν της χαράς και της διασκέδασης, η ενασχόληση με την κηπουρική μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για τα παιδιά, μιας και τους αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους, ενώ τους μαθαίνει νέες δεξιότητες, όπως να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα ενός φυτού, να κατανοούν τις λειτουργίες του φυτού, να έρχονται σε επαφή με τη φύση και να την αγαπήσουν. Παράλληλα, μαθαίνουν το «γιατί» και το «πως» της ανάπτυξης των φυτών, καθώς βιώνουν μέσω της εμπειρίας τις επιστημονικές παραδοχές την ανάπτυξης των φυτών.


Και η λίστα με τα οφέλη της κηπουρικής δεν σταματάει εδώ: Βοηθάει τα παιδιά να ασκηθούν, μιας και αποτελεί μια κινητική και παραγωγική ασχολία, μακριά από οθόνες κινητών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ σε περίπτωση που γίνεται με παρέα υπάρχει η χαρά της ομαδικής δραστηριότητας.


Για να παροτρύνετε τα μικρά παιδιά να ασχοληθούν με την κηπουρική καλό θα ήταν να τους παρουσιάζετε την ενασχόληση ως κάτι απλό, να τους δώσετε τον δικό τους χώρο «δημιουργίας», να τα εμπλέκετε στην όλη διαδικασία, να χρησιμοποιείτε εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν (όσον αφορά το μέγεθος), να ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν με το χώμα και να «λερωθούν», αλλά και να επισκεφτείτε βοτανικούς κήπους για να πάρετε ιδέες μαζί με το παιδί σας. Τέλος, εξάψτε το ενδιαφέρον τους δημιουργώντας μαζί τους ακόμα και σκιάχτρο το οποίο θα «προστατεύει» τα φυτά των παιδιών!


Λοιπόν; Μήπωςη επιστροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι η κατάλληλη εποχή να αναδειχθούν τα ταλέντα των μικρών κηπουρών;