Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Λαχανόκηποι ενάντια στην κρίση

«…Ένεκα λοιπόν των ανωμάλων περιστάσεων, ας διερχόμεθα, πρέπει οι διαθέτοντες μικράν έκτασιν γής πέριξ του σπιτιού των να μην την αφίσουν ανεκμετάλλευτον και να καλλιεργήσουν λαχανικά, αφ ενός για να διευκολύνουν και όσους δεν έχουν χώρο για καλλιέργεια αλλά και για να βρίσκουν ευκολώτερα τα λαχανικά που δεν βρίσκουν στην ελεύθερη αγορά…».

Αν και η χρήση της καθαρεύουσας προδίδει ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από τα παλιά, και μάλιστα από το έτος 1941, το περιεχόμενο του είναι πλέον επίκαιρο και πηγάζει από το εγχειρίδιο «Ο λαχανόκηπος του σπιτιού».  Γραμμένος από τον γεωπόνο Νικόλαο Βοσυνιώτη, που ήθελε να μοιραστεί ιδέες και γνώσεις λαχανοκομίας με τους κατοίκους της υπό κατοχής Αθήνας-όταν το θέμα της διατροφής συνδυαζόταν με την έννοια «επιβίωση»-ο οδηγός περιέχει πληθώρα πληροφοριών γύρω από τη δημιουργία και καλλιέργεια ενός σπιτικού λαχανόκηπου.


Σήμερα, δεκαετίες μετά, που η χώρα μας να ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, τα capital controls κα τις ανατιμήσεις στο ΦΠΑ, υπάρχουν και πάλι άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν τους «ακουμπάει» παρά ελάχιστα η κρίση. Ποιο είναι όμως το μυστικό «όπλο» τους; Οι άνθρωποι αυτοί, είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις σε τρόφιμα μιας και καλλιεργούν πληθώρα λαχανικών και φρούτων σε οικιακού κήπους.

Αν ισχυριστείς ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί στην πόλη, υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα που θα σε διαψεύσουν. Στην περίπτωση που διαθέτεις κήπο μάλιστα είσαι από τους τυχερούς μιας και μπορείς σε χρόνο ρεκόρ να απολαύσεις τη δική σου παραγωγή, καλλιεργώντας από μυρωδικά σε γλαστράκια μέχρι ντομάτες, πιπεριές και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Έτσι δεν θα εξοικονομήσεις μόνο χρήματα, εξασφαλίζοντας την αυτάρκεια προϊόντων για τη διατροφή σου, αλλά θα απολαύσεις τη διαδικασία παραγωγής και καλλιέργειας σπιτικών αγαθών, τα οποία δεν επιβαρύνονται από περιττά χημικά και φυτοφάρμακα.

«Τα λαχανικά αποτελούν, μετά τον άρτο, την βασική τροφή του λαού», αναφέρει ο Βοσυνιώτης και ξεδιπλώνει μέσα σε 72 σελίδες τρόπους καλλιέργειας και περιποίησης λαχανικών από ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν υπό έκτακτες συνθήκες.

Ξεφύλλισε τον οδηγό «Ο λαχανόκηπος του σπιτιού» (pdf) και θα δεις ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, υπάρχει πάντα μία σταθερά και μία κοινή αξία: καλλιεργώντας τα δικά σου λαχανικά και φρούτα βγαίνεις πολλαπλώς κερδισμένος!