Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Συμβουλές για ένα υπέροχο μποστάνι στην πόλη!

Αγαπητοί κηπουροί της πόλης,

'Εχετε ξεκινήσει να φτιάχνετε το μποστάνι σας στο μπαλκόνι, την ταράτσα ή τον κήπο σας και αναζητάτε τρόπους που θα στέψουν με επιτυχία τους κόπους σας; Αν ναι, σας έχουμε εδώ μερικές συμβουλές για πετυχημένες καλλιέργειες μέσα στην πόλη. Διαβάστε τες και πάρτε τα εργαλεία κηπουρικής σας ανά χείρας. Ο ήλιος, το καλό χώμα, οι συγκαλλιέργειες και το σωστό πότισμα θα κάνουν το θαύμα τους και θα γεμίσουν το καλάθι της σοδειάς σας με αρωματικά, θρεπτικά και φρέσκα λαχανικά και φρούτα!

 

•    Οροθετείστε το χώρο που θα καταλαμβάνει το μποστάνι σας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αντιληφθείτε χωροταξικά το μέγεθος της καλλιέργειάς σας.

•    Διαλέξτε φυτά τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στο χώρο που οριοθετήσατε, μιας και είναι αναγκαίο να έχουν σχετικά μικρή ρίζα. Τέτοια φυτά είναι τα μαρούλια, τα καρότα, το σπανάκι, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, η ρόκα, το σέλινο, ο άνηθος, ο μαϊντανός, ο κόλιαντρος. Ντομάτες και πιπεριές καλό θα είναι να βρίσκονται σε πιο μεγάλες γλάστρες μιας και αναπτύσσουν μεγαλύτερη ρίζα.

•    Φυτέψτε τον κάθε σπόρο την  κατάλληλη εποχή. Ελέγξτε αν τα φυτά που επιλέξατε είναι εποχικά, με σκοπό να επιτύχετε μεγαλύτερη και γευστικότερη παραγωγή.

•    Oλοι ξέρουμε πως ο ήλιος αποτελεί πηγή ενέργειας για τα φυτά, ενεργεια την οποία χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να "κοψουν" στη μέση ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα, "σπαζοντας" το σε ένα μόριο οξυγόνου (σας ευχαριστούμε φυτά) και ένα μόριο άνθρακα, που το χρησιμοποιούνε για να "παχύνουν" αυξάνοντας τη μάζα τους, όπως εμείς κάνουμε με τις τροφές. Από κει και πέρα όμως ο ηλιος δεν είναι το ίδιο συμμαχος με όλα τα φυτά. Ειδικά για τα λαχανικά όπως και τα αρωματικά φυτά τα περισσότερα χρειάζονται πολύ ήλιο

•    Σωστό πότισμα. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε την ακριβή ποσότητα νερού που θέλει το κάθε φυτό, διαφορετικά θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση του είτε να σας ξεραθεί από την έλλειψη νερού είτε να σαπίσει από το υπερβολικό πότισμα. Ιδανικά τοποθετείτε σύστημα αυτόματου ποτίσματος στάγδην ώστε να εξοικονομείτε νερό και τα φυτά να καλύπτουν κάθε μέρα τις ανάγκες τους.

•    Σίγουρα θα πρεπει να εχετε καλή στράγγιση.

•    Κάλο χώμα, το οποίο θα σας εγγυηθεί μια καλή παραγωγή, ενώ θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα θρεπτικά συστατικά που απαιτεί η κάθε καλλιέργεια.

•    Αν ταυτόχρονα κάνετε και κομποστοποίηση στα οργανικά υπολείματα της κουζίνας και του κήπου σας, είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε το ολόφρεσκο λίπασμα που φτιάξατε προσθέτοντας λίγο στις ρίζες κάθε φυτού.

•    Η συγκαλλιέργεια φυτών θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη χρήση βλαβερών για την υγεία εντομοαπωθητικών, παρέχοντας σας ταυτόχρονα την δυνατότητα καλλιέργειας διαφορετικών ποικιλιών ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, το κολοκύθι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί μαζί με κατιφέ για την αποτροπή των σκαθαριών, ή ο βασιλικός αποτελεί ευεργετική λύση για την καλλιέργεια της ντομάτας μιας και προστατεύει το φυτό από μύγες, κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξή τους.

•    Τέλος, για να μη ξεχαστείτε μπορείτε να τοποθετήσετε καρτελάκια στο κάθε φυτό με την ονομασία του και την ημερομηνία φύτευσης του, τόσο για μην μπερδεύεστε όσο και για να γνωρίζετε ακριβώς πότε θέλει πότισμα ή λίπασμα.