Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μία συνέντευξη για την επαναχρησιμοποίηση και τους χειροποίητους θησαυρούς από το ftiaxto.gr!

Τι σας οδήγησε να δημιουργήσετε τη σελίδα www.ftiaxto.gr;
 
Η δική μας ανάγκη να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό πέρα από την καθημερινή μας δουλειά γραφείου και φυσικά η διαπίστωση οτι τότε (το 2007) δεν υπήρχαν ελληνικά sites που να ασχολούνταν με το χειροποίητο.
 
Τελικά, οι Έλληνες επιδιορθώνουν ή βρίσκουν νέες χρήσεις για τα αντικείμενά τους;
 
Παλαιότερα δεν το συνηθίζαμε τόσο. Ήταν πολύ πιο εύκολο να αντικατασταθεί κάτι με την αγορά ενός καινούργιου αντικειμένου. Σήμερα όμως έχει μπει πολύ περισσότερο στη φιλοσοφία μας η διαδικασία της επιδιόρθωσης ή της επαναχρησιμοποίησης ενός αντικειμένου.
 
Τι συμβουλές έχετε για κάποια/ον που θέλει να μπει στην DIY κουλτούρα; Από πού μπορεί να ξεκινήσει και πώς μπορεί να εμπνευστεί;
 
Ο πιο εύκολος τρόπος για να μπεις στη διαδικασία να ασχοληθείς με το DIY και να εμπνευστείς είναι να κάνεις μια ηλεκτρονική βόλτα σε sites με διάφορες ιδέες για το τι μπορείς να φτιάξεις μόνος σου. Έτσι θα διαπιστώσεις οτι υπάρχει εκεί έξω πληθώρα ιδεών και λύσεων για όλα τα γούστα και σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Από πολύ πολύ απλά έως περισσότερο πολύπλοκα. Και φυσικά η επίσκεψη σε bazaars χειροποίητων ειδών μπορεί να σε βάλει περισσότερο στο κλίμα για να δεις οτι τελικά το DIY μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε!
 
Ποια είναι τα πιο εύκολα και ποια τα πιο εύκολα υλικά για upcycling;
 
Τα πιο εύκολα υλικά για upcycling είναι πάντα τα παλιά ρούχα/ υφάσματα ή τα υλικά που προκύπτουν από συσκευασίες προϊόντων που καταναλώνουμε ευρέως (βαζάκια, κουτιά, χαρτόνια, κονσέρβες κτλ). Τα πιο δύσκολα είναι και αυτά που απαιτούν και την περισσότερη επεξεργασία για να επαναχρησιμοποιηθούν και είναι και δυσεύρετα για όσους τα αναζητούν για τις δημιουργίες τους (λάστιχα, ξυλεία, παλιά έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα).
 
Έχετε ασχοληθεί ή έχετε δει πληθώρα αντικειμένων που ανταλλάχθηκαν ή άλλαξαν χρήση. Ποια είναι η πιο ωραία ιστορία που θυμάστε;
 
Πριν από μερικούς μήνες βρήκαμε στα σκουπίδια ένα παλιό τραπεζάκι σαλονιού που είχε κάποτε τζάμι. Αποφασίσαμε να το πάρουμε και να το αλλάξουμε κάνοντάς το ψηφιδωτό. Για να μην λερώσουμε στο κατάστημά μας βγάλαμε το τραπεζάκι έξω στο πεζοδρόμιο για να το τρίψουμε και να το βάψουμε. Από εκείνη την ημέρα οι περισσότεροι περαστικοί σταματούσαν και μας μιλούσαν ρωτώντας για το τι κάνουμε, πως θα το φτιάξουμε ή μας έδιναν ακόμη και συμβουλές, προτάσεις και δικές τους ιδέες. Και κάποιοι από αυτούς μα διηγήθηκαν τις δικές τους περιπέτειες με έπιπλα που βρήκαν στο δρόμο και τους έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτή η εμπειρία μας έδειξε οτι πολύς κόσμος τελικά ασχολείται με το DIY και φυσικά οτι το crafting μας φέρνει πάντα πιο κοντά!
 
Πόσο πολύ χρησιμοποιείτε ανακυκλώσιμα υλικά σε ό,τι κάνετε και πόσο πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο δίνει μία ανάσα στον πλανήτη;
 
Θα πρέπει να ομολογήσουμε οτι είναι πολύ δύσκολο για εμάς να πετάξουμε οποιοδήποτε πράγμα που περνά το κατώφλι μας, είτε αυτό είναι φελιζόλ από συσκευασίες ή το χαρτί από το ρολό της τουαλέτας. Μάλιστα πολλές φορές έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά για να μαζέψουμε από το δρόμο οτιδήποτε έχει πεταχτεί από κάποιον άλλο. Το θέμα είναι οτι ποτέ δεν έχουμε αρκετό χώρο ή χρόνο για να φτιάξουμε όλα αυτά που έχουμε μαζέψει, αλλά δεν μπορούμε να τα αποχωριστούμε με τίποτα. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, πολλά ανακυκλώσιμα υλικά και ναι, πιστεύουμε οτι με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ανάσα στον κόσμο μας. Μειώνοντας τον υπερκαταναλωτισμό βοηθάμε τον πλανήτη μας! 
 
Πάρτε ιδέες και εμπνευστείτε δικές σας δημιουργίες στη σελίδα www.ftiaxto.gr!