ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Καφενεία επισκευών: τα νέα οικολογικά, συνεργατικά και δημιουργικά στέκια
Καφενείο: κατάστημα στο οποίο σερβίρουν κυρίως καφέ αλλά και αναψυκτικά, ποτά, γλυκά και όπου συχνά μπορεί κανείς να παίξει χαρτιά, τάβλι και γενικά να περάσει την ώρα του.
Αν συμμερίζεστε την επικρατούσα άποψη που θέλει τα καφενεία στις διάφορες γωνιές του κόσμου να έχουν ως θαμώνες τους «αργόσχολους» ή ηλικιωμένους που συναντιούνται απλώς για να περάσουν την ώρα τους και να αναλύσουν τα νέα της ημέρας, ώρα να αναθεωρήσετε. Τα τελευταία 5 χρόνια, ανά την Ευρώπη και την Αμερική ξεφυτρώνουν καφενεία όπου οι άνθρωποι συναντιούνται όχι για να «σκοτώσουν τον χρόνο τους» αλλά για να επιδιορθώσουν παρέα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ακριβώς όπως το διαβάσατε. Καλώς ορίσατε στα «καφενεία επισκευών»!
Χαλασμένες καφετιέρες, μίξερ και ηλεκτρικές συσκευές παντός είδους ,αλλά και ποδήλατα, φθαρμένα ρούχα, έπιπλα, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που κινδύνευσαν να καταλήξουν σε κάποιον κάδο σκουπιδιών, βρίσκουν μία σωτήρια δεύτερη ζωή στο καφενείο επισκευών. Δωρεάν, συλλογικά και διασκεδαστικά οι άνθρωποι της περιοχής συναντιούνται, παίρνουν τα διαθέσιμα εργαλεία ανά χείρας και βρίσκουν λύσεις επιδιόρθωσης σε «άχρηστα» αντικείμενα παρέα με ειδικούς. Τόσο εύκολα!
Η ιδέα πρωτοβημάτισε το 2009 στην Ολλανδία όταν η Maritine Postma άνοιξε το πρώτο καφενείο επιδιορθώσεων εκκινώντας από τη φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων και της παράτασης της ζωής τους ως απάντηση στην άμετρη σπατάλη πρώτων υλών και του απερίσκεπτου πετάγματος αντικειμένων. Τάχιστα, η ιδέα επεκτάθηκε σε άλλες χώρες και σήμερα μετράμε 400 τέτοια καφενεία επισκευών (repair cafes)! Εκεί μέσα, θα βρείτε ανθρώπους που μοιράζονται κοινές αξίες για πρακτική γνώση, για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και της απαιτούμενης ενέργειας, που αγαπάνε να φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια τους και μοιράζονται ιδέες αλληλεγγύης, συνεργασίας, βιωσιμότητας.
Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όσο η «αλυσίδα» αυτών των καφενείων εξαπλώνεται τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα επακόλουθα οικολογικά οφέλη. Σκεφτείτε το έτσι: τέτοιες πρωτοβουλίες ανατρέπουν στην πράξη το υπάρχον σχήμα «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» και στρέφονται στο δυναμικό «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση». Αυτό ερμηνεύεται σε εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας, ενίσχυση της βιωσιμότητας του κύκλου ζωής των προϊόντων, καθώς επίσης και σε ανθρώπους που από απλοί «καταναλωτές» γίνονται συνειδητοποιημένοι «χρήστες» που εξοικονομούν χρήματα και ανταλλάζουν γνώση και win-win πρακτικές.
Μπορείτε να εμπνευστείτε και να πάρετε ιδέες και κουράγιο για όσα αλλάζουν στον πλανήτη μας εδώ. Και που ξέρετε. Ίσως σε λίγο καιρό από τώρα θα βρισκόμαστε ολοένα και περισσότεροι σε «καφενεία» τέτοιου είδους!
Πηγή ενημέρωσης:http://repaircafe.org/
Facebook comments