Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το "Μενού για 5.000" στην Αθήνα!

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 17:00, στην Πλατεία Κοτζιά, το Feeding the 5.000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, προσέφερε ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5.000 πολίτες.

Το γεύμα προετοιμάστηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα πετιόντουσαν και δε θα έφταναν ποτέ στην αγορά, λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης  τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στα υπέρογκα μεγέθη της τροφής που σπαταλάται, το  Με-Νού για 5000 καταφτάνει ως μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.

Μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκάλεσαν το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιίο μπριάμ! Το γεύμα προετοιμάστηκε με λαχανικά που συλλέχθηκαν από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, εταιρείες διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.

 



Το πρόγραμμα της ημέρας περιελάμβανε:

•    Μαγειρικές επιδείξεις από τους Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef παρουσίασαν ευφάνταστες προτάσεις και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.

•    Ντισκοσούπα street party, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές έφτιαξε και απόλαυσε μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής.

•    Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Τις δράσεις συντόνισαν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ανατολική Ανατπυξιακή Εταιρεία ΑΕ και η κολλεκτίβα Troo Food Liberation.  

•    Φωτογραφικός διαγωνισμός «Του στραβού το δίκιο» από το WWF. Φωτογραφιζόμαστε με ένα «άσχημο» φρούτο ή λαχανικό και αναδεικνύουμε την όμορφη όψη τους.

•    Την ημέρα πριν την εκδήλωση οργανώθηκε άλλο ένα υπέροχο ΝτισκοΣούπα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές προετοίμασαν τα 1200 κιλά φρουτολαχανικών για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση. Η ΝτισκοΣούπα έγινε στο Κ44 της Οργάνωσης Γη.

Το ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000 διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το British Council, το Βack to Commons και το πρόγραμμα EU FUSIONS και με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων καθώς και με την υποστήριξη του Προγράμματος συνΑθηνά.


Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ανάδειξη του πιο αποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων μέσα από πιο σωστή διαχείριση της τροφής. Προτεραιότητα είναι η μείωση της σπατάλης  μέσα από λιγότερα αισθητικά κριτήρια και πιο δίκαιο μοίρασμα του κόστους της σπατάλης μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, καθώς και η αναδιανομή της τροφής σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

«Οι λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και νόστιμες, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά κυρίως στα στάδια παραγωγής και πώλησης τροφίμων. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, ούτε η τσέπη μας αλλά ούτε και ο πλανήτης αντέχουν το μέγεθος της σπατάλης που βλέπουμε σήμερα. Το Με-Νού για 5000 θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς οτι η τροφή είναι πολύτιμη και είναι ανεπίτρεπτο να σπαταλάται, ειδικά σε μια εποχή που πολύ συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο την έχουν ανάγκη. Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι ευθύνη όλων μας, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα προς ένα διατροφικό σύστημα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.» σχολιάζει η Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.  

 

Σας περιμένουμε όλους εκεί να πούμε το δικό μας ηχηρό "Δεν πετάμε τίποτα"!