Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αλληλεγγύη στην πράξη

Αλληλεγγύη στην πράξη

Σεπτέμβριος.Επιστροφή στα θρανία, επαναφορά στην εργασιακή καθημερινότητα, στην πόλη, αναδιοργανώσεις, στόχοι για νέες δραστηριότητες, ξεκαθάρισμα στις ντουλάπες μας… Κι όμως φέτος, ο επίλογος του καλοκαιριού ζητάει να εστιάσουμε σε άλλους, βαθύτερους στοχασμούς και εικόνες λόγω των πολιτικών και κοινωνικών συγκυριών. 

Η καθημερινή είσοδος χιλιάδων προσφύγων στη χώρα σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που πλήττουν πολλούς ανθρώπους λόγω της κρίσης, γράφουν μία άλλη ιστορία που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Στην ίδια ιστορία, η κινητοποίηση απλών πολιτών, η έμπρακτη αλληλεγγύη, το καθημερινό ενδιαφέρον για προσφορά να γίνονται φωτεινά παραδείγματα σε μία εποχή που απαιτεί δράση. Και από την άλλη, η φράση «Θέλω να βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω πως…» να συνοψίζει τις συχνές περιπτώσεις που, αν και θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπο, δεν βρίσκουμε την αρχή του νήματος για να δραστηριοποιηθούμε και να βάλουμε ένα λιθαράκι σε μία πράξη αλληλεγγύης.

Με βασική αφετηρία τη σκέψη ότι ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι - μικρό ή μεγάλο- ενάντια στην απάθεια και την άκαρπη απραγία, συνθέσαμε μια λίστα με οργανώσεις και φορείς στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε, ώστε να είστε πάντα ενήμεροι για τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Λόγω της παρούσας κατάστασης, πολλοί από τους φορείς ζητάνε ρούχα, είδη α’ ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, sleeping bags, κουβέρτες καθώς και είδη καθαριότητας ή προσωπικής υγιεινής. Αν δεν διαθέτετε κάτι από όσα αναζητούν, μπορείτε πάντα να συνδράμετε με κατάθεση κάποιου χρηματικού ποσού. Φυσικά, η πλέον δόκιμη λύση είναι να δείτε τι διαθέτετε κατ’ οίκον και δεν το χρειάζεστε, ώστε να το χαρίσετε σε κάποιον που το χρειάζεται πραγματικά, αντί να καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων. Κάντε έναν έλεγχο στην ντουλάπα με τα ρούχα σας, αλλά και στο ντουλάπι με τα φάρμακα. Διαθέστε όσα δεν έχουν λήξει, αλλά δεν τα χρειάζεστε πλέον. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ερευνήσετε στα ακόλουθα links τις ανάγκες του κάθε φορέα, προτού αποφασίσετε για τη δική σας καλή πράξη.

- ΜΚΟ Αγκαλιά (Λέσβος)
- Αλληλεγγύη Κως
- Εθελοντές Κιλκίς-Θεσσαλονίκης Σύροι Πρόσφυγες
- Ειδομένη Πρόσφυγες - Eidomeni Coordinating Refugees Help
- Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου
- Help for Refugees in Molyvos
- Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
- Οικόπολις (Θεσσαλονίκη)
- Refugee Solidarity Movement Thessaloniki
- ΜΕΤΑδραση
- Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
- Διεθνής Αμνηστία
- Γιατροί χωρίς Σύνορα
- Γιατροί του Κόσμου
- Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός


Στο φετινό ημερολόγιο, ο Σεπτέμβριος ας έχει ως λέξεις-κλειδιά την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, την προσφορά, τη συμμετοχή, τη δικτύωση, τη δράση, το χαμόγελο και την ελπίδα.  Είτε προσφέρουμε είτε δεχόμαστε βοήθεια.