Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών διατροφής: τα στοιχεία συγκλονίζουν!

Ζούμε υποθετικά στο παγκόσμιο χωριό της αφθονίας. Στην πράξη τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σε όλο τον κόσμο, είτε στον "ανεπτυγμένο", είτε στον "αναπτυσσόμενο" υπάρχουν άνθρωποι που υπερκαταναλώνουν και άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο οργανισμός Pew Research Group εξέδωσε πρόσφατα μια έκθεση για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διατροφής. Ο πίνακας που βλέπετε πιο πάνω απεικονίζει το μέγεθος του προβλήματος και είναι συγκλονιστικός.
Μέσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα είναι και η Ελλάδα. Βάσει στοιχείων του 2012, πάνω από το 20% των συμπολιτών μας δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες για τροφή.

Η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει μόνο από πάνω, αν και εννοείται ότι οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις έχουν το σοβαρότερο μερίδιο ευθύνης για αυτό που συμβαίνει. Φορείς αλλαγής μπορούμε να γίνουμε κι εμείς στην καθημερινότητά μας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι στα τρόφιμα υπάρχει ένα χάσμα που πρέπει να κλείσει. Το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που σπαταλούν φαγητό και αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα απαραίτητα είδη διατροφής.

Για την Καλύτερη Ζωή, ο περιορισμός της σπατάλης σε συνδυασμό με επίδειξη αλληλεγγύης μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη και να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των πολιτών. Με απώτερο στόχο να μηδενίσουμε τη σπατάλη και να καταφέρουμε όλοι οι άνθρωποι να σιτίζονται επαρκώς. Δύσκολη διαδρομή, αλλά αξίζει η προσπάθεια.

Δείτε περισσότερα για αυτά που μπορούμε να κάνουμε όλοι ώστε να περιορίσουμε τη σπατάλη. Είναι καλό για τους συνανθρώπους, για το περιβάλλον και τα οικονομικά του νοικοκυριού. Είναι καλό γιατί αν ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων γίνει απαίτηση της κοινωνίας, θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις!