Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Διαγωνισμός Σχολείων:«Πράσινοι Πρωταθλητές»

Ύστερα από την επιτυχημένη εμπειρία της περσινής σχολικής χρονιάς, διοργανώνουμε νέο διαγωνισμό σχολείων «Πράσινοι Πρωταθλητές 2.0»! Το WWF Ελλάς προσκαλεί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ανακαλύψουν και να καταγράψουν πράσινους χώρους στην πόλη τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή WWF GreenSpaces.

 Όλοι οι συμμετέχοντες θα βγουν κερδισμένοι, αλλά τρεις μαθητές με τις περισσότερες καταγραφές πράσινων χώρων θα κερδίσουν από ένα τάμπλετ! Κερδισμένα θα είναι και τρία γυμνάσια ή λύκεια που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες καταγραφές χώρων διεκδικώντας από έναν εκτυπωτή.

 

Τι είναι το WWF GreenSpaces

Η πρωτότυπη δωρεάν εφαρμογή για κινητά του WWF Ελλάς μας παρακινεί όλους, μικρούς και μεγάλους,  να ανακαλύψουμε και να καταγράψουμε πράσινους χώρους στη γειτονιά μας. Με την εφαρμογή ανά χείρας επισκεπτόμαστε χώρους πρασίνου, τους καταγράφουμε, τους βαθμολογούμε ως προς την ποιότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και τις υποδομές που διαθέτουν και γράφουμε τα σχόλιά μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ!

Δηλώστε συμμετοχή και ελάτε να πιάσουμε πράσινο!

Πώς δηλώνουν οι μαθητές συμμετοχή;

 1. Οι μαθητές κατεβάζουν την εφαρμογή WWF GreenSpaces σε κινητό ή τάμπλετ (δικό τους ή της οικογένειάς τους) από εδώ
 2. Ο κάθε μαθητής δημιουργεί το δικό του όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password).
 3. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός συγκεντρώνει σε φόρμα τα στοιχεία των μαθητών του τμήματός του και μας την αποστέλλει.
 4. Ο διαγωνισμός ξεκινάει!

 

 

Όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό

 1. Ο διαγωνισμός ξεκινάει 1 Απριλίου 2017 και ολοκληρώνεται 1 Μαΐου 2017.
 2. Συμμετέχουν μεμονωμένα οι μαθητές, κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό ή τάμπλετ τους (από Google Play ή  App Store) , επιλέγουν το δικό τους όνομα χρήστη (username), το οποίο δηλώνουν στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του σχολείου τους.
 3. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός συμπληρώνει αυτή τη φόρμα με τα στοιχεία που ζητούνται και την στέλνει ηλεκτρονικά στο greenspaces@wwf.gr.  Εγκυρες θεωρούνται μόνο οι συμμετοχές που έχουν αποσταλεί σε εμάς μέχρι 1 Μαΐου.
 4. Καταγράφονται χώροι αστικού πρασίνου και όχι περιαστικά δάση. Δηλαδή καταγράφονται χώροι πρασίνου που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. 
 5. Μια καταγραφή θεωρείται έγκυρη αν εγκριθεί από τον moderator της εφαρμογής WWF GreenSpaces. Καταγραφές με ελλιπή ή λάθος στοιχεία δεν θα εγκρίνονται και άρα δεν θα προσμετρούνται στον συνολικό αριθμό καταγραφών ενός μαθητή ή σχολείου.
 6. Μπορείτε να βρείτε  τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής εδώ . Δείτε επίσης βίντεο με τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής εδώ.
 7. Τα έπαθλα του διαγωνισμού είναι:
  1. Ατομικό έπαθλο: οι 3 μαθητές/τριες που έχουν κάνει τις περισσότερες καταγραφές κερδίζουν από ένα tablet Turbo-X Calltab (2GB) Tablet 10.1" 3G  
  2. Ομαδικό έπαθλο:  τα 3 σχολεία με τους περισσότερους  καταγεγραμμένους χώρους κερδίζουν από έναν εκτυπωτή Samsung SL-M2026W Laser.
 8. Προϋπόθεση για την αποστολή των επάθλων στα τρία σχολεία που θα έχουν κερδίσει στο διαγωνισμό, είναι να κατατεθεί μια συνολική αποτίμηση δράσεων  από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό (βλ. εδώ) σε συνεργασία με τους μαθητές του που θα περιέχει συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με α) το σύνολο των χώρων που κατέγραψαν, β) τα θετικά και αρνητικά τους στοιχεία, γ) πιθανές προτάσεις για βελτίωση των χώρων.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται με την υποστήριξη του British Council. Μεγάλος δωρητής του προγράμματος "WWF Καλύτερη Ζωή", είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Γιατί να δηλώσετε συμμετοχή στον διαγωνισμό
Μέσα από τον διαγωνισμό «Πράσινοι Πρωταθλητές 2.0» οι μαθητές θα ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα των χώρων πρασίνου στην καθημερινότητά τους Θα αξιοποιήσουν ευχάριστα το χρόνο τους, βλέποντας τους χώρους πρασίνου με άλλο μάτι. Τώρα θα κληθούν να αφιερώσουν λίγα λεπτά σε αυτούς, όπου θα δουν τα χαρακτηριστικά τους και θα εξερευνήσουν αυτά που τους προσφέρουν. Θα παρατηρήσουν τα καλά και τα άσχημα που υπάρχουν και θα τα καταγράψουν στην εφαρμογή WWF GreenSpaces.  Η συμμετοχή των μαθητών στην καταγραφή χώρων πρασίνου εκτός των άλλων  βοηθά στην ανάπτυξη γνώσης και προβληματισμού κι ενισχύει την συμμετοχή των αυριανών πολιτών σε δράσεις διαφύλαξης του αστικού πρασίνου. Επίσης, με την ανάδειξη των προβληματικών σημείων πρασίνου, οι μαθητές  μπορούν να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις που  θα περιλαμβάνουν καθαρισμούς, αποκατάσταση από βανδαλισμούς, δημιουργία κάδων απορριμμάτων και φωλιών για πουλιά, αναπλάσεις κτλ.

Για οποιαδήποτε ερώτηση, στείλτε μήνυμα στο greenspaces@wwf.gr ή καλέστε μας στο 210 3314893 (υπόψη Σοφίας Αξωνίδη).

Καλή επιτυχία!