Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πράσινη πόλη

Εδώ θα διαβάσετε νέα, αποστολές και γενικότερα δημοσιεύσεις που αφορούν τη ζωή στην πόλη.

Μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στο πράσινο της πόλης μας, να ανακαλύψουμε πράσινες οάσεις, να εντοπίσουμε καλά και κακά παραδείγματα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για βελτίωση της ποιότητας ζωής

Πράσινο στην πόλη! Μια πονεμένη ιστορία!

Παρά την αναγκαιότητα ύπαρξης χώρων πρασίνου στις αστικές περιοχές, οι χώροι αυτοί είναι ελάχιστοι στις πόλεις μας, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ βάσει έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αναλογία στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,14 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο.

Δεν είναι δύσκολο να καλλιεργήσεις λαχανικά στην πόλη. Στον κήπο, στο μπαλκόνι, στην ταράτσα. Έλα να γίνουμε κηπουροί στην πόλη!

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες ζουν σε πόλεις. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον έχει χαθεί και μαζί έχουμε σχεδόν ξεχάσει πώς παράγονται τα φρούτα και λαχανικά που φτάνουν στο πιάτο μας. Η εμφανής λύση για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας, να παράγουμε οι ίδιοι μέρος των τροφίμων που καταναλώνουμε, να βρούμε ένα υγιεινό και κυρίως αγχολυτικό χόμπι, ακούει στο όνομα «αστικοί λαχανόκηποι».

Η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, η υγεία μας επηρεάζονται από τον τρόπο που μετακινούμαστε. Η στροφή στα μέσα αστικής συγκοινωνίας μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Από εδώ και εμπρός, πάντα μέσα!

Η κρίση έφερε αλλαγές στον τρόπο που μετακινούμαστε. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ανά την Ελλάδα χρησιμοποιεί τα μέσα αστικής συγκοινωνίας για τις καθημερινές μετακινήσεις του. Είναι πιο φθηνά, βοηθάνε στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.