Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνταγή επιτυχίας, συνταγή υγείας!

Με τους μαθητές της Δ’ Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου περάσαμε μια υπέροχη μέρα Καλύτερης Ζωής, Καλύτερης Διατροφής. Με αφορμή το βιβλιαράκι για παιδιά «Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν» (Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη – WWF), τα παιδιά πέρασαν τις δύσκολες δοκιμασίες που τους έβαλε ο «κύριος Φρικασέ», ο ήρωας του βιβλίου. Δηλαδή εμείς. Φορώντας την ποδιά του WWF και με το σκούφο του μάγειρα, τα παιδιά αναγνώρισαν φρούτα και λαχανικά, θυμήθηκαν ποια εποχή τρώμε, κανονικά, το καθένα, διάβασαν ετικέτες και ανίχνευσαν στα ψιλά γράμματα πολύ σημαντικές πληροφορίες, και, παίζοντας τους πελάτες σε εστιατόριο, αρνήθηκαν να φάνε γόνο και ...μπρόκολο το κατακαλόκαιρο. Πλούτισαν το λεξιλόγιό τους, και το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων τους για να τρώνε τοπικά και εποχικά προϊόντα, με τη λέξη «τροφοχιλιόμετρα» και είδαν τη μεσογειακή διατροφή και μέσα από το φακό του οικολογικού αποτυπώματος. Βεβαίως κάποια προϊόντα, καλά για την υγεία μας αλλά και την οικονομία μας, όπως το ταχίνι, προκάλεσαν σχόλια του τύπου «μα κυρία αυτό είναι φυστικοβούτυρο»!

Τα απορρίμματα από τις συσκευασίες τροφίμων, αλλά και το φαγητό που πετάμε στα σκουπίδια, αναδείχθηκαν ως κόκκινο πανί. Σπατάλη τροφής τέλος, για λόγους ηθικούς αλλά και περιβαλλοντικούς. Οι μαθητές σε ένα πεταμένο κομμάτι ψωμί «είδαν» το έδαφος που χρειάστηκε για να καλλιεργηθεί το στάρι, το νερό που χρειάστηκε για να ποτιστεί, τα τροφοχιλιόμετρα που διένυσε για να έρθει το προϊόν στον φούρνο, και τη ρύπανση του εδάφους και του αέρα από την επεξεργασία της τροφής στα διάφορα στάδια και από τα λιπάματα και τα φυτοφάρμακα. Τα πετάς όλα αυτά ελαφρά τη καρδία στα σκουπίδια; Όχι βέβαια, κατέληξαν τα παιδιά.

Το δώρο που μας είχαν ετοιμάσει, υπέροχο και χρήσιμο. Ένας «τσελεμεντές» με συνταγές της μεσογειακής διατροφής, όμορφα εικονογραφημένες από τα ίδια. Το σχολείο γράφτηκε στην «Καλύτερη Ζωή» και φυσικά συνεχίζει για μια καλύτερη διατροφή, για υγιή παιδιά, υγιή πλανήτη. Το δικό σας σχολείο θα κάνει το δικό του μικρό θαύμα κατά της σπατάλης τροφίμων και υπέρ μίας ισορροπημένης και φιλικής προς το περιβάλλον διατροφής;