Ζούμε στην εποχή του «καταναλώνω άρα υπάρχω». Παρότι το τελευταίο διάστημα, η κατανάλωση αγαθών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% ως αποτέλεσμα της κρίσης,, η χώρα μας, όπως και όλη η Ευρώπη, εξακολουθεί να βαδίζει στα χνάρια του υπερκαταναλωτισμού. Για παράδειγμα, ο όγκος των απορριμμάτων στην Ε.Ε. αυξανόταν την περίοδο 1996-2004 με ρυθμό 2% ετησίως ενώ τα απορρίμματα ανά κάτοικο στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 400 κιλά το 2000 σε 457 κιλά το 2010, εκ των οποίων μόλις τα 79 κιλά ανακυκλώθηκαν. Ειδικά για την Ελλάδα, έχει εκτιμηθεί ότι το 2011 το 6,2% του οικογενειακού εισοδήματος ξοδεύτηκε σε ρούχα και παπούτσια, ενώ ενώ πλέον κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό διαθέτει κατά μέσο τουλάχιστον 20-30 αντικείμενα τεχνολογίας..
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να περιορίσουμε τα απορρίμματά μας, να μειώσουμε τα έξοδά μας και να καταφέρουμε να ζήσουμε καλύτερα, να αναπτύξουμε δράσεις αλληλεγγύης και δημιουργικότητας, βοηθώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δούμε τα πράγματα αλλιώς!
Εν αρχή είναι η πρόληψη! Αποφεύγουμε δηλαδή να αγοράζουμε πράγματα που δεν τα έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Έπεται η επαναχρησιμοποίηση. Να καταφέρουμε δηλαδή να μεγαλώσουμε τον χρόνο ζωής ενός προϊόντος. Προσέχουμε να μην φθαρεί, το επιδιορθώνουμε αν χαλάσει ήτο μεταποιούμε για να φτιάξουμε κάτι άλλο χρήσιμο για εμάς.
Στην επαναχρησιμοποίηση συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση της ανταλλαγής. Το δικό μας σκουπίδι, μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου. Από παιχνίδια και παιδικά ρούχα, έως έπιπλα και μικροσυσκευές, μπορούμε να τα διαθέσουμε σε ανθρώπους ή φορείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη πριν φτάσουμε στο σημείο να τα πετάξουμε επειδή δεν τα θέλουμε πια.
Μαζί, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2014, θα ανακαλύψουμε την αξία της επαναχρησιμοποίησης και της ανταλλαγής. Θα μπούμε σε έναν κόσμο αλληλεγγύης, οικονομίας και περιβαλλοντικής συνείδησης. Είναι απλό, είναι εύκολο, έχει πλάκα! Δες το αλλιώς!