Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Toolkits για μια καλύτερη διατροφή!

Toolkits για μια καλύτερη διατροφή!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά βιωματικών εργαστηρίων που διοργάνωσε η Καλύτερη Ζωή στις 3, 10 και 11 Μαΐου με θέμα τη διατροφή και όλα όσα αξίζει να γνωρίζουμε. Συνολικά περισσότεροι από 250 πολίτες παρακολούθησαν τα 4 διαφορετικά εργαστήρια και οι εντυπώσεις ήταν παραπάνω από θετικές!   

Η αρχή έγινε το πρωί του Σαββάτου 3 Μαΐου στη «Στέγη του ΣυνΑθηνά», ακριβώς απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το εργαστήριο «Τι μαθαίνουμε από την ετικέτα ενός τροφίμου». Για δυο ώρες, ο Κώστας Αμπελιώτης και η Βασιλική Κωσταρέλλη, καθηγητές του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συνομίλησαν με τους συμμετέχοντες, αποκρυπτογράφησαν τα «ψιλά γράμματα» των ετικετών και έδωσαν πολύτιμη πληροφόρηση για τα συστατικά κάθε τροφίμου και για αυτά που πρέπει να αποφεύγονται ή να προτιμώνται.

Αμέσως μετά, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και με τους ίδιους εισηγητές, διοργανώθηκε το εργαστήριο «Προετοιμάζω το ιδανικό γεύμα για εμένα και την οικογένειά μου». Το ταχύρυθμο διαδραστικό σεμινάριο είχε στόχο να δείξει στους πολίτες ότι δεν είναι δύσκολο να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές που βοηθούν την υγεία τους αλλά και το περιβάλλον.

Μια εβδομάδα μετά, στις 10 Μαΐου και πάλι στη «Στέγη του ΣυνΑθηνά», διοργανώθηκαν άλλα δυο βιωματικά εργαστήρια. Το πρώτο είχε τίτλο «Μάθε τα πάντα για φρούτα και λαχανικά» και παρουσιάστηκε από τη Χαρίκλεια Μινώτου, βιοκαλλιεργήτρια και πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Μεσογείου (AgriBioMediterraneo IFOAM). Οι συμμετέχοντες συζήτησαν με την κ. Μινώτου τη σημασία των φρούτων και λαχανικών σε μια ισορροπημένη διατροφή, έμαθαν για την εποχικότητα των ειδών, κατανόησαν τις διαφορές στις σημάνσεις των βιολογικών προϊόντων και μπήκαν στη διαδικασία να βρουν τρόπους για να ξεχωρίζουν την ποιότητα των ειδών που φτάνουν στο τραπέζι.

Το δεύτερο βιωματικό εργαστήριο της ημέρας αφορούσε τα ψάρια. Ο Ηλίας Καλλίας, ιχθυολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα αλιείας, έθεσε τις βάσεις ώστε οι συμμετέχοντες να μάθουν «Τα πάντα για τα ψάρια». Από πού έρχονται τα ψάρια που αγοράζουμε, πότε αναπαράγονται τα διάφορα είδη και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για την κατανάλωσή τους, ποια είναι τα μεγέθη των ψαριών και πώς να αποφεύγουμε την κατανάλωση γόνου (που δεν έγινε γονιός), πως ξεχωρίζουμε το φρέσκο από το κατεψυγμένο, πως καθαρίζουμε το ψάρι και τι να προσέχουμε; Αυτά και πολλά άλλα απαντήθηκαν στο εν λόγω βιωματικό εργαστήριο.

Τέλος, την επόμενη ημέρα 11 Μαΐου, στο Γκάζι και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Αθηνοράματος «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις – Άνοιξη 2014», η Καλύτερη Ζωή επανέλαβε το βιωματικό εργαστήριο για τα φρούτα και λαχανικά, με εξίσου μεγάλη συμμετοχή! 

Στα εργαστήρια συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 250 πολίτες και ανέλαβαν να μεταδώσουν στην οικογένειά τους, σε φίλους και σε γνωστούς, τις γνώσεις που πήραν. Καρπός των διαδραστικών σεμιναρίων ήταν τα toolkits που θα βρείτε πιο κάτω. Infographics, συμβουλές για σωστή ανάγνωση των ετικετών τροφίμων, κατάλογος με την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών, μεζούρα για τα μεγέθη των ψαριών και χρηστικές πληροφορίες για τα τροφικά προϊόντα βρίσκονται στα toolkits, που αξίζει να κατεβάσουν όλοι κι έτσι να βάλουν πλώρη για μια καλύτερη διατροφή, που θα ωφελεί την υγεία τους, την τσέπη τους και το περιβάλλον!

Συνιστούμε να εκτυπώσετε κάποια από τα έντυπα που θα βρείτε, όπως για παράδειγμα την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών, και να τα κρεμάσετε στο ψυγείο ή σε άλλο σημείο της κουζίνας, ώστε ανά πάσα στιγμή να τα συμβουλεύεστε. Θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας!

«Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εκπληκτική, πράγμα που υποδηλώνει την ανάγκη να συνεχίσουμε στο μέλλον με νέα βιωματικά εργαστήρια σε θέματα καθημερινότητας. Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες να γίνουν μέλη της Καλύτερης Ζωής, ώστε να δέχονται πρώτοι ενημέρωση για αυτά που έρχονται» σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή»

 

Πρόσθετη ενημέρωση:

1. Συνέντευξη του υπεύθυνου του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» με θέμα τα βιωματικά εργαστήρια.

2. Συνέντευξη του Κώστα Αμπελιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με πολύτιμες σκέψεις για θέματα διατροφής.

 

Φωτογραφικό υλικό από τα βιωματικά εργαστήρια:

Βιωματικά εργαστήρια Καλύτερη ΖωήΒιωματικά εργαστήρια Καλύτερη ΖωήΒιωματικά εργαστήρια Καλύτερη ΖωήΒιωματικά εργαστήρια Καλύτερη Ζωή

Τα "Toolkits για καλύτερη διατροφή" διατίθεται σε μορφή .zip. Αν δεν μπορείτε να τα κατεβάσετε, μπορείτε να το πράξετε μέσω google drive κάνοντας κλικ εδώ. Σε περίπτωση προβλήματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@kalyterizoi.gr.