Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Τα σκυλιά πολλοί αγάπησαν, τα περιττώματά τους κανείς

Οι σκύλοι είναι σίγουρα μια αξιολάτρευτη συντροφιά για τον άνθρωπο και η υιοθέτησή τους ενέχει τόσο ευθύνη όσο και δέσμευση για τον κάθε ιδιοκτήτη. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο, ωστόσο, από το να περπατάμε στο δρόμο ή να απολαμβάνουμε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μας και να πέφτουμε πάνω σε… περιττώματα σκύλων, μιας και κάποιοι ιδιοκτήτες κάνουν τα στραβά μάτια ή απλώς δεν έχουν προνοήσει για τον καθαρισμό τους.


Το ότι όλοι πρέπει να μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας το γνωρίζουμε μιας και πέρα από θέμα ευγένειας αποτελεί και θέμα δημόσιας υγιεινής. Το δυστύχημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δημόσιοι χώροι, όπως πάρκα και παιδικές χαρές, μέρη δηλαδή στα οποία παίζουν παιδιά, είναι κατακλυσμένα  από σκυλίσιες «βρωμιές».

Με άλλα λόγια μια τέτοια κακή συνήθεια των ιδιοκτητών πέρα από αγενής μπορεί να είναι και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις στα περιττώματα να υπάρχουν βακτήρια επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα περιττώματα μπορούν, πέραν αυτού, να μολύνουν το νερό περνώντας στο υπέδαφος, αφού δεν μπορούν να φιλτραριστούν από τη διαχείριση υδάτινων λυμάτων.
Κι αν λανθασμένα πιστεύαμε ότι τα περιττώματα των σκυλιών αποτελούν φυσικό λίπασμα, ώρα να αναθεωρήσουμε. Αυτό συμβαίνει λόγω της διατροφής των σκύλων η οποία περιέχει πρωτεΐνες, πράγμα που δημιουργεί όξινα απόβλητα, τα οποία καταστρέφουν τη βλάστηση των πάρκων.

Μην ξεχνάμε ότι η αμέλεια σχετικά με τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου μας είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο προς τους ιδιοκτήτες. Σαφώς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη από τους Δήμους σχετικά με τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για σκύλους ή ειδικών κάδων όπου θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να εναποθέσει τα περιττώματα του κατοικίδιου του. Παρόλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να αναλάβουμε δράση όσοι έχουμε ένα κατοικίδιο την ώρα που το βγάζουμε βόλτα.

Επίσης, θυμήσου ότι μέσα από την εφαρμογή WWF Greenspaces μπορείς να σχολιάσεις την κατάσταση ενός πάρκου. Αν διαπιστώσεις ότι έχει πολλές ακαθαρσίες κάνε comment και ανέβασε το στην εφαρμογή. Έτσι, μπορούμε να ενημερώσουμε τις δημοτικές αρχές για την κατάσταση και να τις καλέσουμε να κινητοποιηθούν ανάλογα.

Σύνοψη: Προμηθευόμαστε πλαστικές σακούλες και καθαρίζουμε παντός καιρού και σε κάθε σημείο όσα αφήνει πίσω ο τετράποδος φίλος μας. Τα σκυλιά πολλοί αγάπησαν. Τα περιττώματα τους κανείς.