Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Πες μου τον Δήμο σου, να σου πω τι χώρους πρασίνου έχει!

Η εφαρμογή WWF Greenspaces εξαπλώνεται και διαδίδεται! Χάρη στους εθελοντές χαρτογράφους έχουν ήδη  καταγραφεί 377 χώροι αστικού πρασίνου και με τα διαθέσιμα στοιχεία φτιάξαμε έναν χάρτη με όσους Δήμους έχουν καταχωρηθεί  στην εφαρμογή. Ο κάθε Δήμος διακρίνεται με πράσινο εικονίδιο, ενώ ο αριθμός του εικονιδίου συμβολίζει πόσοι χώροι πρασίνου έχουν καταγραφεί. 


Για την ώρα, ο Δήμος Αθηναίων έχει τις περισσότερες καταχωρήσεις, καθώς 66 χώροι έχουν προστεθεί στην εφαρμογή GreenSpaces. Μάλιστα! Όσο περίεργο και αν ακούγεται η Αθήνα έχει χώρους πρασίνου! Ακολουθεί το Ηράκλειο της Κρήτης με 22 χώρους αστικού πρασίνου καθώς και οι Δήμοι Χαλανδρίου, Παπάγου-Χολαργού, Φιλοθέης-Ψυχικού με 16 καταγεγραμμένους χώρους ο καθένας. Εκτός του νομού Αττικής όμως δυναμικά έχουν μπει στην εφαρμογή και το Κιλκίς, η Τρίπολη, τα Τρίκαλα, η Κοζάνη, οι Σέρρες και φυσικά η συμπρωτεύουσα! Στα νησιά μας έχουμε λιγότερες πλην σημαντικές καταγραφές. Η Λέσβος, η Ιθάκη και η Σύρος έβαλαν ήδη πλώρη για την καταγραφή πράσινων χώρων, αλλά η ενεργή συμμετοχή περισσότερων νησιωτών θα κάνει τη διαφορά!

 


Τι μας έδειξαν όμως ποιοτικά οι καταχωρήσεις; Αρχικά και προς θετική έκπληξη όλων μας, ότι πολλοί χώροι είναι σε πολύ όμορφη κατάσταση και προσελκύουν τους πολίτες να τους επισκεφτούν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο εκεί. Από τις φωτογραφίες των εθελοντών φαίνονται ότι τα πάρκα και οι πλατείες είναι χώρος συνάντησης και αναζωογόνησης για ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, ενώ δεν είναι λίγοι οι ζωόφιλοι και οι αθλητές που επιλέγουν να αθληθούν σε ανοιχτό χώρο. Δεν είναι όμως λίγοι και οι χώροι με εμφανή προβλήματα… Βανδαλισμοί στις παιδικές χαρές, σπασμένα παγκάκια, βρύσες χωρίς πόσιμο νερό, ακαθαρσίες σκύλων είναι τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί περισσότερο από άλλα. Στο ίδιο σακούλι και η έλλειψη καθαριότητας που αποτελεί ένα σημείο προς σκέψη, καθώς συνυπεύθυνοι είναι και η πολιτεία και οι πολίτες.


Εσύ ξέρεις πόσο πράσινο έχει ο Δήμος στον οποίο κατοικείς; Μπες στην εφαρμογή του WWF Greenspaces και ανακάλυψε το πράσινο της περιοχής σου!